09 octombrie 2012


Termica se pregăteşte să pornească instalaţiile pentru încălzire
·        În urmă cu 2 ani, ca urmare a temperaturilor deosebit de scăzute, încălzirea locuinţelor a început de pe data 4 octombrie.
·        Anul trecut, sucevenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare au avut parte de căldură în apartamente începând cu 15 octombrie.
 Societatea de termoficare în sistem centralizat Termica Suceava  face pregătiri pentru a trece la regimul de funcţionare specific sezonului rece. Temperaturile atmosferice exterioare au scăzut brusc, iar proba magistralelor principale şi reţelelor de distribuţie a fost deja operată. Primarul Ion Lungu  a declarat că în stocuri există 20.000 de tone de huilă şi că, în perioada următoare, se vor intensifica demersurilor pentru aprovizionarea şi cu restul de 100.000  de tone.  „Facem pregătire, împreună cu cei de la Termica, să pornim instalaţiile, în vederea furnizării agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. Stocuri de cărbune există pentru o lună de funcţionare, iar în continuare, ne concentrăm să găsim finanţare pentru completarea stocurilor”, a precizat edilul şef al Sucevei. De precizat este faptul că, potrivit contractelor pe care le are, de la 15 octombrie, Termica trebuie să pornească Centrala Electrică de Termoficare(CET) şi să furnizeze energie electrică în sistemul energetic naţional. Preţul energiei termice este cel din iarna trecută, populaţia plătind, efectiv, un tarif de referinţă de aproximativ 185 de lei pe gicalacalorie, adică unul la jumătatea costurilor de la Termica. Diferenţa este acoperită prin fonduri de la bugetul local. Ultima dată, printr-o hotărâre a Consiliului Local din 2010, tariful de referinţă la energia termică furnizată populaţiei a crescut de la 178 de lei/gigacalorie, la 185 de lei/gigacalorie, respectiv cu 5%, reprezentând influenţa majorării taxei pe valoare adăugată de la 19% la 24%. Anul acesta, consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar de la bugetul de stat în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi de 1.082 lei, în cel al persoanei singure. Drept exemplu, în 2010, ca urmare a temperaturilor deosebit de scăzute, încălzirea locuinţelor a început pe 4 octombrie.  Anul trecut, sucevenii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare au avut parte de căldură în apartamente începând cu 15 octombrie, între orele 22.00 şi 6.00.