05 octombrie 2012


Primăria şi Termica au ratat o primă  tentativă de obţinere a unei finanţări de 15 milioane de lei pentru stocurile de cărbune
·        Banca finanţatoare refuzat prelungirea liniei de credit, iar Ministerul Finanţelor Publice a pus în vedere că Primăria nu se poate pune garant pentru un credit de consum, ci doar pentru unul destinat investiţiilor.
·        În curte la Termica sunt circa 20.000 de tone de huilă din necesarul de aproximativ 120.000 de tone, ceea ce ar acoperi o lună de funcţionare în regim de furnizare de agent termic pentru încălzire.
Primăria municipiului Suceava şi societatea de termoficare Termica a înregistrat un eşec în tentativa de contracta o finanţare de 15 milioane de lei în vederea constituirii stocurilor de cărbune pentru sezonul rece 2012-2013. Unitatea financiar-bancară de la care cele două părţi urmau să obţină o prelungire a liniei de finanţare nu a fost de acord cu acest lucru, un răspuns fiind aşteptat, zilele acestea, de la o altă bancă. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice a pus în vedere că Primăria municipiului Suceava nu se poate pune garant pentru un credit de consum, ci doar pentru unul destinat investiţiilor. „Cel puţin o bancă ne-a trimis documentaţie că nu poate să acorde suplimentare de credit la Termica, chiar dacă Primăria s-a oferit să vină în garanţie. Mai aşteptăm răspuns încă de la o bancă, însă, de asemenea, s-a primit aviz negativ de la Ministerul Finanţelor, precum că nu putem emite scrisoare de garanţie decât pentru investiţii, şi nu pentru consum”, declară edilul şef Ion Lungu. Reamintim că, aleşii municipali suceveni au aprobat contractarea unui credit de 15 milioane de lei, împrumut în contul datoriei pe care Primăria municipiului Suceava o are către operatorul de termoficare în sistem centralizat. Garantarea de către Primărie a creditului se va face prin cesiune de creanţă, scrisoare de garanţie bancară, gaj patrimonial sau altă formă agreată de banca finanţatoare.
·        În septembrie, încasările de la populaţie au fost de doar jumătate din totalul  angajat  de 2 milioane de lei pe lună.
Pe de altă parte, potrivit şefului executivului local, Consiliul Local a girat o creanţă de 4 milioane de lei pe care Eon o are la Termica, reprezentând contravaloarea energiei electrice şi gazului metan consumat de către operatorul de termoficare din Lunca Sucevei. Din total, de la bugetul local a fost deja virată către Eon suma de 500.000 de lei, alte 500.000 de lei urmând a fi disponibilizate în acest sens. Şeful municipalităţii spune că în curte la Termica sunt, în prezent, circa 20.000 de tone de huilă din necesarul de aproximativ 120.000 de tone, ceea ce ar acoperi o lună de funcţionare în regim de furnizare de agent termic pentru încălzire. Firma de termoficare are ca sursă de venituri încasările de la populaţie, însă în septembrie, acestea au fost de doar jumătate din totalul  angajat  de 2 milioane de lei. O altă resursă, o reprezintă contravaloarea energiei electrice furnizate în sistemul energetic naţional, însă aceasta doar după pornirea CET. „În urma discuţiilor pe care le-am avut la Bucureşti, sperăm ca şi Guvernul să ne ajute, în aşa fel încât să putem să trecem iarna. Urmează, în continuare, să vină cărbunele. Vom face tot posibilul să putem asigura plata, în primă fază la transport şi TVA, în aşa fel încât, în măsura în care vom porni instalaţiile pe căldură, iar Termica va furniza energie electrică în sistem, să încasăm şi contravaloarea acesteia”, a precizat primarul Ion Lungu.