24 octombrie 2012

Zece ore gratuite, în parcările subterane din centrul Sucevei
·        Prioritate o au lucrătorii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, precum şi ai altor instituţii publice din zonă.  
·        Depăşirea timpului de parcare se sancţionează cu 100 de lei până la 1000 de lei, ultima sancţiune fiind valabilă pentru o staţionare în subteran cu 5 ore peste cea maximă admisă.
Printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local, spus dezbaterii publice, Primăria Suceava instituie sancţiuni pentru conducătorii auto care nu respectă prevederile regulamentului care urmează a fi aprobat în plenul legisativului. Conform acestui din urmă cadru normativ, un autovehicul este parcat regulamentar prin ridicarea, de la „automat”, a tichetului de parcare, înainte de ocuparea locului sau în maxim 10 minute de la oprirea maşinii; afişarea acestuia la loc vizibil, pe bordul autoturismului, la începutul perioadei de staţionare; poziţionarea autovehiculului în limitele marcajului rutier care demarchează zona de staţionare şi, de asemenea, dacă nu se depăşeşte timpul de staţionare stabilit prin regulament. Primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că, în noile amenajări vor parca, în primul rând, lucrătorii instituţiilor publice din centrul municipiului,  respectiv cei ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, perioada maximă de staţionare gratuită fiind de 10 ore.  Cele două corpuri ale parcărilor subterane vor fi păzite de câte un poliţist local, ca va asigura şi dispeceratul de monitorizate cu camere video. Noul regulament, care trebui să fie aprobat în şedinţa de luna noiembrie a Consiliului Local, prevede sancţiuni contravenţionale de 50 de lei pentru neexpunerea la loc vizibil a tichetului de parcare; 100 de lei pentru ocuparea locurilor destinate persoanelor cu handicap şi tot de 100 de le, în cazul încălcării cadrului strict al marcajului rutier. Depăşirea de către conducătorii auto a timpului de parcare se sancţionează cu 100 de lei până la 1000 de lei, ultima sancţiune fiind valabilă pentru o staţionare în subteran cu 5 ore peste cea maximă admisă.  Cea mai drastică amendă, de 500 de lei, se dă în cazul blocării accesului în parcările subterane. „Conform proiectului depus la Uniunea Europeană, locurile din parcările subterane sunt gratuite, tocmai din ideea de încuraja oamenii să le folosească. Totuşi, nu putem să transformăm aceste parcări în garaje permanente”, declară edilul şef, Ion Lungu.  Inaugurarea oficială este prevăzută pentru 1 decembrie, cele două sectoare pentru parcări subterane având 108 locuri şi, respectiv, 55 de locuri. Proiectul are valoarea totală de 37,8 milioane lei, dintre care 29,8 milioane lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Lucrările de amenajare au fost câştigate la licitaţie de firma suceveană General Construct.