23 octombrie 2012


La Cernăuţi,
Şedinţă comună a Consiliului Judeţean Suceava şi Consiliului Regional Cernăuţi
·        Urgentată va fi semnarea acordului inter-guvernamental pentru trecerea simplificată a frontierei de stat între România şi Ucraina.
Miercuri, pe 24 octombrie, o delegaţie a Consiliului Judeţean Suceava se va întâlni cu membrii Consiliului Regional   Cernăuţi, anunţă şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor. 
Potrivit acestuia, în cadrul întrunirii bilaterale din Cernăuţi se va face o evaluare a proiectelor de colaborare transfrontalieră din cadrul instrumentelor regionale de bună vecinătate şi parteneriat. La fel, căutată va fi o modalitate comună prin care va fi urgentată semnarea acordului inter-guvernamental pentru trecerea simplificată a frontierei de stat între România şi Ucraina. „Administraţia de stat de la Cernăuţi este subordonată centrului, Kievului, şi atunci vom încerca, într-o manieră comună, să obţinem această simplificare, sigur, împreună cu partea ucraineană”, arată Nechifor. Potrivit şefului  executivului judeţean, la solicitarea locuitorilor de ambele părţi ale graniţei, în discuţie va fi luată şi redeschiderea punctului vamal de trecerea a frontierei de stat din zona Climăuţi. „Sperăm ca, tot pe 24 octombrie, la Cernăuţi, să fixăm şi data unei şedinţe pe care să ţinem la Suceava, atât a Consiliului Judeţean, în plenul său, cât şi a Consiliului Regional Cernăuţi, şedinţă care ar avea loc în noiembrie, în aşa fel încât să putem pregăti, şi din punct de vedere formal, activitatea pe care o avem în comun. Suceava şi Cernăuţi sunt regiuni înfrăţite, dar şi parte  a Euroregiunii Prutul de Sus, acestea putând fi motorul dezvoltării în această zonă a frontierei României cu Ucraina”, a declarat preşedintele