09 octombrie 2012


Dacă Guvernul obligă,
 Primăria Suceava va majora taxele şi impozitele locale 
·        „Astăzi nou nu ne propunem să facem acest lucru, dar, în măsura în care se aprobă un proiect la nivel de Guvern, acesta este obligatoriu şi pentru Primărie”, declară edilul şef Ion Lungu.
Municipalitatea suceveană nu va proceda, deocamdată, la majorarea taxelor şi impozitelor locale. Primarul Ion Lungu a declarat că executivul nu are în intenţie să crească respectivele contribuţii la bugetul sucevean, însă, aceasta doar în condiţiile în care Guvernul nu va obliga autorităţile locale  recurgă o majorare. „Guvernul stabileşte un nivel minim al taxelor şi impozitelor locale, care este obligatoriu. La acest nivel, mai poate veni autoritatea locală care poate majora cu 20%, 30%  sau 50%. Astăzi, noi nu ne propunem să facem acest lucru, dar, în măsura în care se aprobă un proiect la nivel de Guvern, acesta este obligatoriu şi pentru Primărie. Cred că s-a înţeles greşit, atunci când s-a spus că majorarea depinde doar de primari. Aceasta pentru că este impusă, de către Guvern, o limită minimă valabilă pentru toată lumea”, a declarat şeful administraţiei locale sucevene. În schimb, Ion Lungu se exprimă pentru mărirea bazei de impozitare, atât prin identificarea de noi contribuabili, cât şi prin declararea tuturor bunurilor impozabile. Potrivit Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, nivelul impozitelor şi taxelor locale poate fi majorat  anual cu până la 20%. Acelaşi act normativ prevede că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei sume în lei, nivelurile respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei.
Din categoria veniturilor proprii ale bugetului local fac parte impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele special, alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi taxele extrajudiciare de timbru.