09 octombrie 2012

Pentru că este scumpă,
Asociaţiile de proprietari nu vor căldură în apartamente
·        Din cauza spaimei faţă de facturile ridicate, acestea nu fac solicitări de furnizare a agentului termic pentru încălzire.
·        „Populaţia nu are putere de plată, însă nici nu putem să ţinem lumea în frig”, declară primarul Ion Lungu.
Dacă va continua să fie frig, consumatorii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare al Sucevei vor avea căldură în calorifere începând de pe 15 octombrie. Aşa a declarat, ieri, primarul municipiului reşedinţă de judeţe,  în condiţiile în care, timp de 2 zile consecutiv, temperatura  atmosferică a fost, în Suceava, de 4 grade Celsius. Pe de altă parte, arată Lungu, din cauza spaimei faţă de facturile ridicate, asociaţiile de proprietari nu se grăbesc să facă solicitări privind furnizarea agentului termic pentru încălzire.    „Conform legii, dacă 3 zile la rând, temperaturile sunt sub 10 grade Celsius, atunci trebuie furnizată căldura. Vom avea, în acest sens, discuţii cei de la Termica şi cu reprezentaţii asociaţiile de proprietari”, precizează edilul şef.      
Lungu a precizat că, atunci când se va livra energie termică pentru încălzire, cei care nu doresc să o folosească pot să închidă gigacalorimetrele de bloc sau robinetele termostat de pe calorifere. „Şi din punctul meu de vedere, ar trebui să o întindem cât mai mult, pentru că, în momentul care dăm căldură, oamenii trebuie să o plătească şi, deja, sunt probleme din acest punct de vedere. Populaţia nu are putere de plată, însă nici reversul medaliei nu este valabil, deoarece nu putem să ţinem lumea în frig. Aşa că vom da căldură, iar cei care nu vor dori să se încălzească, au posibilitatea ca, de la gigacalorimetrul de pe casa scării să oprească căldura. La fel şi pot face şi cei cu repartitoare”,  relevă primul gospodar la Sucevei, Ion Lungu.  
Conform prevederile legale în vigoare, furnizarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor în sistem centralizat se va face după ce timp de 3 zile consecutiv, temperatura aerului la ora 6.00 nu este mai mare de 10 grade Celsius.