23 octombrie 2012


Situaţie dramatică,
 Primăria Suceava a pierdut două treimi din muncitori
·        Cimitirul „Pacea” mai are doar un paznic, din 4 câţi sunt necesari, cauza exodului constituind-o salariile mici de 500-600 de lei net pe lună.  
Primăria municipiului Suceava caută lucrători. Însă aceasta nu înseamnă că s-a dat liber la angajări, ci, mai de grabă, că Primăria este forţată să facă acest demers după ce foarte mulţi dintre salariaţi au renunţat să mai lucreze la direcţiile din subordinea executivului. Astfel, potrivit reglementărilor legale aprobate pe vremea Guvernului Boc, angajarea unei noi persoane în cadrul administraţiei publice se poate face doar după plecarea a altora 7, Primăria comunicând locurile de muncă vacante la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM). „Din cauză că au plecat mai multe persoane, există acea paritate de 7 la 1, adică au plecat 7 persoane şi se poate angaja doar una singură”, declară primarul Ion Lungu.  
Edilul şef sucevean că spune că starea de fapt poate fi calificată drept una dramatică, Direcţia Domeniului Public fiind părăsită, în timp, de două treimi din numărul iniţial de muncitori la spaţii verzi. Principala cauză a exodului de personal o constituie salariile mici, mulţi dintre angajaţii contractuali ai Primăriei având câştiguri lunare de numai 500-600 de lei net. O situaţie deosebită se întâlneşte la Cimitirul „Pacea”, care mai are doar un paznic din 4 necesari. „La Spaţii verzi, aşa după cum se ştie, noi am avut vreo 300 de salariaţi, iar astăzi, mai avem doar 100. Sunt situaţii chiar dramatice, spre exemplu, la paza cimitirului Pacea, din patru paznici am mai rămas doar unul. Salariile fiind foarte mici, oamenii pleacă, nevoind să lucreze pentru acestea”, a precizat primul gospodar al oraşului, Ion Lungu.