23 octombrie 2012


Primăria face eforturi să menţină Termica pe linia de plutire
·        În măsura în care cărbunele nu va fi achitat la timp, este posibil ca furnizarea căldurii să se oprească.
·        „Fără o finanţare de la buget nu putem să asigurăm o funcţionare permanentă la Termica, în ideea de a asigura intrarea fluxului de cărbune”, arată primarul Lungu.
Municipalitatea suceveană face eforturi pentru a menţine societatea de termoficare în sistem centralizat pe linia de plutire. Afirmaţia aparţine primarului Sucevei, Ion Lungu, care a declarat, după şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor(AGA) de la Termica, că adoptată a fost o strategie pentru iarna 2012-2013. Astfel, până la finele anului, Primăria se angajează să vireze în contul operatorului de termoficare local încă 3 milioane de lei. De asemenea, în acelaşi interval, asociaţiilor de proprietari le revine sarcina de a achita către Termica 5 milioane de lei, de la Guvern fiind aşteptat un sprijin financiar de 5 până la 8 milioane de lei. În acest context, edilul şef sucevean, crede că, după tăierea, de către Cabinetul Boc, a subvenţiei de 45%, sprijinul financiar promis de premierul Victor Ponta ar avea darul de ajuta municipiul reşedinţă de judeţ să depăşească noul sezon rece. „Între priorităţile primului ministru există aceea de a da un ajutor financiar societăţilor de termoficare din oraşele mari, acolo unde au dispărut subvenţiile pe care Guvernul le dădea în mod normal.  Avem promisiuni de la Guvern şi sper ca acestea să fie onorate, pentru că, fără o finanţare de la buget, nu putem să asigurăm o funcţionare permanentă la Termica, în ideea de a asigura intrarea fluxului de cărbune”, arată primarul. Lungu spune că municipiul Suceava a  intrat în iarnă cu un stoc de 20.000 de tone de huilă, cantitate acoperitoare doar pentru o lună de funcţionare în plin a Centralei Electrice de Termoficare(CET). „Sigur, mai sunt şi alte navete pe drum înspre Termica, însă în măsura în care cărbunele nu va fi achitat la timp, este posibil ca furnizarea să se oprească. Şi, atunci, nu vom putea sigura funcţionarea permanentă a societăţii de termoficare”, subliniază şeful executivului sucevean.
Şeful municipalităţii susţine că acest sezon este ultimul pentru Termica, de la anul urmând a intra în funcţionare noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă pe care o va menaja Adrem Invest în Lunca Sucevei, în prejma CET. „Este ultima iarnă pe care trebuie să o trecem în actuala schemă de funcţionare, pentru că se lucrează, jos la Termica, la pregătirea terenului şi demolările din zonă. Sper ca Adrem să se ţină de cuvânt, iar în primăvară să avem noua centrală de termoficare”, a încheiat primarul Sucevei, Ion Lungu.             
 V.I. ADOMNICĂI