23 octombrie 2012


Preţurile la zahăr şi ulei vor creşte ca urmare a producţiilor diminuate din cauza secetei
·       În ciuda lipsei de precipitaţii,  recolta de cereale, rapiţă şi roşii a fost una bună, însă cartoful şi porumbul au fost afectate în proporţie de 40%.       
În ciuda estimărilor pesimiste, dar şi  lipsei de precipitaţii, recolta de cereale a judeţului Suceava a fost una bună anul acesta, apreciază directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Vasile Schipor. Şeful DADR spune că, la culturile înfiinţate în toamna lui 2011, s-au obţinut producţii peste aşteptări. Astfel. dacă se ţine cont şi de specificul acestei părţi a ţării, la orz în hambare s-au adunat, în medie, 2600 kg de pe fiecare hectare, iar la grâu 2.962 kg. „La cerealele semănate din tomna lui 2011, producţiile medii au fost destul de bune, atât la orz, cât şi la grâu, secară şi triticale, ţinând cont şi de faptul că judeţul Suceava nu este unul cu specific cerealier”, precizează specialistul DADR Suceava, evidenţiind şi recolta medie de rapiţă, de 2070 kg pe hectar şi cea de orzoaică, de 2100 kg pe hectar. Legumicultorii, spre exemplu, au cules şi câte 12.000 kg de omate pe hectar, fiind vorba, mai ales, despre cei care au avut posibilitate de a uda plantele.    
În schimb, Schipor a precizat că există şi culturi la care pagubele sunt cuprinse între 40% şi 50%. Într-o asemenea postură se află, cartoful, la care, faţă de anii buni, cu producţii de 20.000 de tone pe hectar, anul acesta s-a strâns doar o medie  de puţin peste 13.000 kg la hectar. Şi la porumb, recolta s-a diminuat sub efectele secetei prelungite, de pe câmp adunându-se o medie de 3500 kg pe hectar. Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală opinează că urmare deficitului de apă şi producţiilor scăzute, în viitor preţul la unele produse  prelucrate ar putea creşte în perioada care vine.                                  „Am avut producţii care au avut de suferit şi preţurile o să crească. Din caza secetei, situaţii nesatisfăcătoare s-au înregistrat la prăşitoare, precum la zahăr şi floarea soarelui, la care recoltele sunt mult, diminuate, de aceea vom avea scumpiri la zahăr şi ulei”, subliniază Schipor.