07 iulie 2010


Municipalitatea suceaveană, jenată financiar de dobânda la creditul „Utilităţi şi mediu”
· Este o dobândă destul de mare, însă aşa au fost negocierile la vremea respectivă”, declară edilul şef, Ion Lungu
Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, consideră finanţarea din creditul aferent Programului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” se întoarce acum, împotriva municipalităţii. Primarul Lungu spune că este vorba despre un important disconfort financiar cauzat de dobânda mare de plătit de la bugetul local, răspunderea revenind negociatorilor de la acea vreme, adică fostei administraţii judeţene PSD, care a semnat contractul cu Deustche Bank London. Primăria a achitat recent circa 1,3 milioane de lei în contul respectivei obligaţii, dl. Lungu recunoscând că a existat şi un avantaj, respectiv cel al garanţiei guvernamentale. „Primăria a făcut un efort deosebit în această lună şi am plătit aproape 13 miliarde de lei vechi dobândă la creditul din cadrul Programului . Sigur, este o dobândă destul de mare, însă aşa au fost negocierile la vremea respectivă. Creditul a avut, însă şi un avantaj, pentru că a fost cu garanţie guvernamentală, dar condiţiile de dobândă sunt total neeficiente pentru primărie”, a reliefat primarul Ion Lungu.
În 2002, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean şi 61 de primării din judeţ au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro garantat de Ministerul de Finanţe, acesta fiind destinat reabilitării sistemului de termoficare şi realizării conductelor de gaze naturale de înaltă presiune din mai multe localităţi. Municipiul Suceava a beneficiat de 10,3 milioane de euro, bani orientaţi înspre reabilitarea magistralelor de transport şi modernizarea punctelor termice.
De precizat este faptul că, în octombrie 2010, expiră perioada de graţie a creditului, dată de la care cele 61 de unităţi administrativ-teritoriale vor avea de plătit, pe lângă dobânda anuală de 6,1 milioane de euro şi o rată totală de 4,3 milioane de euro pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu