23 iulie 2010

Producţie sub aşteptări la cultura de grâu
  • Din cauza vijeliei, ploilor şi inundaţiilor, recolta de anul acesta este mai slabă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ
  • La soiurile timpurii, cu coacere precoce, se înregistrează fenomenele de încolţire în spic şi de şiştăvire a boabelor
Agricultorii suceveni au parte de o recoltă de cereale sub nivelul aşteptărilor la care iarna şi primăvara favorabile îi îndreptăţeau să le aibă. În ciuda faptului că porniseră şi evoluaseră bine, culturile de grâu, secară, triticale, orz şi orzoiacă au avut de mult suferit de pe urma fenomenelor meteorologice periculose din ultima parte a lunii iunie. „Producţia la grâu este sub nivelul aşteptărilor. Condiţiile din iarnă şi primăvară fiind favorabile, ne aşteptam la o recoltă bună, însă recolta este, pe medie, până în prezent, de circa 2500 kg la hectar, mai mică decât cea de aproximativ 3000 kg la hectar din 2009. Aceasta din cauza ploilor îndelungate, inundaţiilor şi punerii la pământ a plantelor, urmare a vântului puternic”, declară Vasile Tofan, specialist agronom în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava.
Factorii meteorologici din vara aceasta sunt responsabili de coacerea simultană a cerealelor, atât în sud-estul judeţului, zonă, în care, de regulă temperaturile au valori mai ridicate, cât şi în nord, acolo unde, de obicei, treieratul începea mai târziu. Recoltatul a debutat de mai multe zile, însă doar pe suprafeţele fragmentate ale micilor proprietari, operaţiunea fiind în împiedicată de terenul încă îmbibat cu apă, care nu permitea accesul combinelor. Probleme calitative sunt semnalate la soiurile timpurii, cu coacere precoce, la care se înregistrează un numit grad de încolţire în spic şi de şiştăvire a boabelor. În schimb, la soiurile cu coacere tardivă, de la marile forme asociative, care au folosit sămânţă certificată şi au aplicat tehnologia specifică, producţia de cereale a anului 2010 va fi una evident superioară.
Deşi surse neoficiale dădeau ca procentaj de recoltare, sub 15% din suprafaţa existentă, datele oficiale al DADR arată că grâul, secara şi triticale au fost treierate pe 45% din cele 19.886 de hectare, orzul pe mai mult de 80% din 630 de hectare, iar orzoaica de primăvară pe mai puţin de 15% din totalul de 4542 de hectare.