06 iulie 2010


Reabilitare termică a blocurilor, doar pe socoteala proprietarilor
· Guvernul şi Consiliul Local nu mai vin cu partea lor de contribuţie la anveloparea imobilelor de locuit, la fel ca anul trecut
· „Din păcate, de ce ne temeam nu am scăpat. Nu am mai primit niciun fel de bani pentru reabilitare termică”, declară edilul şef Ion Lungu
Bugetul de stat şi bugetul local nu vor mai acorda bani în vederea anvelopării termice a blocurilor de locuinţe, aşa cum au făcut-o anul trecut. La propunerea ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a fost aprobată şi publicată în Monitorul Oficial, de pe data de 2 iulie, OUG nr.69/2010 privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe finanţată prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. În acest context, zilele acestea vor apărea normele metodologice de aplicare a actului normativ, iar în perioada următoare, primăria Suceava va trimite, pe această temă, înştiinţări asociaţiilor de proprietari. „Din păcate, de ce ne temeam nu am scăpat. Nu am mai primit niciun fel de bani pentru reabilitare termică. Între timp, a apărut o ordonanţă a guvernului prin care se acordă credite cu garanţie guvernamentală. La fel, ca în Programul Prima Casă, Guvernul garantează creditul accesat de asociaţiile de proprietari, iar dobânda va fi subvenţionată, pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, în contract nu mai este parte primăria, ci doar asociaţiile de proprietari şi Guvernul”, a declarat edilul şef Ion Lungu.
Pentru anul acesta, administraţia locală suceveană înaintase la centru, în vederea finanţării o listă cu 19 blocuri cu 394 de apartamente. Efectiv selectate la finanţare au fost doar 13 imobile de locuit în comun, dl Lungu sfătuindu-i pe preşedinţii de asociaţii să nu restituie banii deja adunaţi de la proprietari şi să profite de creditul cu garanţia Guvernului şi de dobânda subvenţionată. Aceasta după ce unii dintre aceştia s-au arătat dezamăgiţi de retragerea din program a Guvernului şi Primăriei. Ocupantul fotoliului din Areni le-a promis şefilor de asociaţii că va căuta soluţii legale pentru suportarea, din puşculiţa comună, a unei părţi a cheltuielilor cu proiectarea şi expertizarea, asigurându-i şi de operativitate la eliberarea autorizaţiilor de construire. „Totuşi, garantarea unui credit de către Guvern şi dobânda subvenţionată reprezintă un avantaj foarte mare, măcar şi pentru simplu fapt că nu se pune ipotecă pe apartament ”, evidenţiază şeful administraţie municipale. La fel, Ion Lungu pune în vedere că, în condiţiile în care firmele de construcţii nu prea au de lucru, iar licitaţiile sunt organizate direct de asociaţii, există posibilitatea reabilitării termice la preţuri mai mici.
Anveloparea termică şi recepţionarea celor 16 imobile din programul sucevean pe anul trecut a avut loc la finele lui aprilie 2010, execuţia începând în octombrie 2009. Reabilitarea acestora a fost finanţată în proporţie de 50% de la bugetul de stat, de 30% de la bugetul local şi de 20% de la beneficiari. Programul naţional privind creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe se referă la reducerea consumului de energie şi asigurarea unui climat termic corespunzător în interiorul apartamentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu