Primarul Sucevei, Ion Lungu, pleacă astăzi în Capitală, unde se va întâlni cu conducerea Dexia Kommunalkredit Bank AG Austria. Întrevederea este ultimul dintr-un şir de demersuri de orientare a unei părţi din creditul de 50 de milioane de lei, din cadrul emisiunii de obligaţiuni municipale, înspre susţinerea financiară a primelor intervenţii de realizare a parcărilor subterane din centrul reşedinţei de judeţ.
La finele săptămânii trecute, aleşii locali au aprobat, în întrunire extraordinară, rectificarea bugetului creditelor externe, precum şi anexa nr. 1 la hotărârea privind contractarea împrumutului în cauză, operaţiuni absolut necesare impuse de compania bancară austriacă. În esenţă, este vorba despre suma de 6,9 milioane lei de la „poziţia” în excedent a Programului ISPA şi transferarea acesteia la capitolul de investiţii în consolidarea terenului de la noua parcare, construită şi cu finanţare europeană nerambursabilă. „La capitolul ISPA am avut prinse 11 milioane de lei. S-au cheltuit o parte din aceşti bani, dar din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la ACET, am găsit soluţia de a lua, de la poziţia 2, 6,9 milioane lei, în ideea că ISPA este la final şi nu vom epuiza respectivii bani. Noi estimăm că suma de la ISPA este suficientă până la încheierea proiectului, ca atare, în urma întrevederilor anterioare cu Dexia Kommunalkredit Bank, ni s-a spus că putem modifica anexa respectivă. Aceasta, însă, doar în condiţiile nemodificării sumei totale din cadrul poziţiei ISPA, suma de 6,9 milioane lei urmând a merge înspre finanţarea parţială a reabilitării zonei centrale a municipiului”, declară ocupantul fotoliului din Areni.
Parcarea subterană din buricul târgului, vizavi de Casa Culturii va avea 170 de locuri, cea mai mare parte din finanţare, adică 9 milioane de euro, fiind accesată în cadrul POR, Axa prioritară 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor”. O dată cu întocmirea proiectelor tehnic şi de execuţie, firma de consultanţă Search Corporation Bucureşti a concluzionat că se impun intervenţii de consolidarea a terenului cu piloni secanţi, pentru ca abia după aceasta, cel mai probabil din primăvara viitoare, să înceapă execuţia efectivă. „Primele lucrări, susţinute din fonduri ale primăriei, au rolul de a proteja blocurile şi celelalte clădiri din vecinătatea viitoarei parcări”, a conchis primarul Ion Lungu.