Autorităţile judeţene caută vinovaţii pentru distrugerile de pe cursurile de apă
• „Înţeleg forţa majoră şi aş vrea să fie doar asta cauza, şi nu superficialitatea sau incoerenţa unor constructori”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a solicitat Prefecturii să declanşeze o verificare asupra modului în care Sistemul de Gospodărire a Apelor, administratorii captărilor de apă pentru alimentarea localităţilor, cât şi firmele constructoare au luat măsuri de prevenire a efectelor debitelor mari de pe râurilor şi pâraielor din judeţ. Şeful executivului judeţean are bănuieli că responsabilii în cauză nu au luat din timp măsurile necesare, fapt care ar putea explica şi dimensiunea dezastrului cauzat de ploile masive cantitativ din ultima perioadă. Dl. Flutur a spus că înţelege că a fost o situaţie excepţională, dar că nu exclude şi culpa societăţilor executante. „Am solicitat prefectului de Suceava să facă o verificare a modului în care s-au pregătit cei care au lucrări în domeniul apelor, atât cei care lucrează la Apele Române, cât şi la staţiile de alimentare cu apă de la Berchişeşti, pentru Suceava, şi la Baia, pentru Fălticeni. Nu s-au pregătit, digurile provizorii construite de ei până acum fiind distruse. Înţeleg forţa majoră şi aş vrea să fie doar asta cauza, şi nu superficialitatea sau incoerenţa unor constructori”, a subliniat Gheorghe Flutur.
Fondurile necesare pentru închiderea urgentă a breşelor din apărările de maluri, remedierea stricăciunilor la obiectivele de pe cursurile de apă, precum şi construirea de noi diguri în zonele cu risc mare de inundaţii se ridică la 50 milioane de euro.