12 iulie 2010

Burdujenenii se tem că noua antenă de internet le va afecta sănătatea şi împuţina culturile



• Primarul Ion Lungu spune că aceasta, nefiind de telefonie, nu prezintă niciun pericol


• Ba mai mult, intenţia Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii reprezintă bună o ocazie pentru extinderea serviciilor de internet şi în Budujeni-sat

O antenă de radiocomunicaţii care ar urma să fie montată în Burdujeni-sat stârneşte animozităţi printre locuitorii zonei. La solicitarea Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii Iaşi, primăria municipiului Suceava a eliberat certificat de urbanism în acest sens, şeful administraţiei locale, Ion Lungu spunând că din discuţiile cu oficialii firmei ar fi vorba despre o simplă antenă de internet. Aceasta după ce, prin vocea consilierului social-democrat Neculai Bosancu, preşedinte al Asociaţiei „Gospodarul” a burdujenenilor, locuitorii cartierului au cerut ca noul obiectiv să fie amplasat cât mai departe de perimetrul locuit. Aceştia se tem de efectele dăunătoare ale radiaţilor asupra sănătăţii lor, dar şi a plantelor. „Din unele surse, aceste antene au unele efecte secundare ca urmare a radiaţiilor şi fac un zgomot care deranjează, mai ales noaptea. De asemenea, se pot ivi probleme de dezvoltarea normală a culturilor, întrucât nu mai are loc polenizarea plantelor. Trebuie văzută distanţa la care va fi amplasată această antenă faţă de zona locuită, pentru că dacă afectează persoanele care locuiesc în preajmă, este deja o problemă gravă”, reliefează consilierul Bosancu.


Pe de altă parte, edilul şef spune că primit asigurări că antena nu este una de telefonie şi că ar fi păcat să se rateze ocazia de a se extinde internetul şi în cartierul Burdujeni-sat. La fel, dl Lungu evidenţiază că a cerut şi părerea locuitorilor zonei, aceştia dând dovadă de înţelegere. „Dacă nu luăm de urgenţă o decizie, cei de la Societatea Naţională de Telecomunicaţii vor merge în altă parte. Este vorba despre o antenă de internet şi nu de telefonie, aceasta neprezentând vreun pericol Eu cred că oamenii din Burdujeni ar fi interesaţi să aibă internet. Am avut discuţii cu cei din zonă, unde mai sunt şi alte antene. Aceştia nu s-au speriat şi nici nu au făcut scandal”, explică primarul Ion Lungu. Potrivit certificatului de urbanism, antena Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii Iaşi va fi amplasată pe strada Crângului, pentru acesta municipalitatea punând la dispoziţie o suprafaţă de 500 de metri pătraţi.