09 iulie 2010

Interese obscure în capitalizarea Termica?


„De ce să capitalizăm noi o societate care va avea pierderi sau care va intra în faliment?. Doar să fie la masa credală mai mult de împărţit?”, a întrebat ieri în şedinţa CL, alesul social-democrat Ovidiu Donţu

• Majorarea capitalului social al Termica este o condiţie pe care consultantul „Boştină şi avocaţii” a pus-o în vederea implicării capitalului privat şi construirii unei noi centrale termice la Suceava, reliefează edilul şef, Ion Lungu
Nici într-un caz, în actuala structură, societatea de termoficare suceveană Termica nu va mai putea salvată, a pus în vedere, ieri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local, primarul Ion Lungu. Afirmaţia este făcută pe fondul demersurilor privind transferarea unei suprafeţe de 155,4 de hectare din patrimoniul primăriei către firma din Lunca Sucevei, operaţiune menită să stingă datoriile de peste 70 de milioane de lei pe care administraţia locală le are cu titlul de subvenţii la diferenţa dintre costul real şi cel efectiv plătit al gigacaloriei. Edilul şef a accentuat că singura soluţie legală pentru reglementarea situaţiei patrimoniale, potrivit Oficiului Registrului Comerţului şi Curţii de Conturi, o reprezintă majorarea capitalului social al Termica cu contravaloarea terenurilor în cauză.
Alesul social democrat Ovidiu Donţu nu este convins însă de corectitudinea transferului, fiind de părere că majorarea capitalului social al unei societăţii falimentare, nu ar avea ca rezultat decât bunuri în plus, pe care se vor înghesui să le împartă recuperatorii societăţilor şi instituţiilor cărora Termica le datorează bani. „Vă rog să mai reflectaţi asupra majorării capitalului social al Termica. De ce să capitalizăm noi o societate care va avea pierderi sau care va intra în faliment?. Doar să fie la masa credală mai mult de împărţit?”, a întrebat dl. Donţu.
Răspunzând, edilul şef Ion Lungu a reliefat că lămurirea raportului patrimonial între primărie şi Termica este o condiţie pe care consultantul „Boştină şi avocaţii” Bucureşti a pus-o în vederea implicării capitalului privat şi construirii unei noi centrale termice, dimensionată la prezentul consum diminuat de energie termică. Noul obiectiv ar urma să fie realizat tot în colaborare cu actuala societate de termoficare suceveană, care va intra în parteneriat cu terenul necesar. „Firma de consultanţă câştigătoarea a licitaţiei organizată în acest sens de Termica pune condiţia transferării terenului, astfel încât atunci când vine investitorul, situaţia patrimoniului să fie clarificată. Pentru că va fi o colaborare între Termica, cea care va pune la dispoziţie terenul, şi acea firmă privată care vine să facă investiţia”, a explicat primarul.
De altfel, dl Lungu a arătat că discuţiile asupra strategiei privind viitorul termoficării sucevene vor fi reluate într-o altă întrunire extraordinară, respectiv cea de pe 21 iulie. Aceasta deoarece, pe 20 iulie, primăria are termen în procesul cu Termica, în litigiu fiind tocmai suprafaţa de 155,4 de hectare care a urma să facă obiectul transferării şi ştergerii datoriei municipalităţii către producătorul, furnizorul şi distribuitorul de agent termic sucevean.
În tot acest context, interesant este faptul că, încă imediat după înfiinţare, în 2002, Termica s-a adresat instanţei tocmai pentru a-şi însuşi suprafaţa aferentă Centralei Electrice de Termoficare(CET). „Pe 20 iulie este un termen de judecată între primărie şi termica privind aceste terenuri. Sperăm, cumva să se clarifice aceste lucruri şi să facem o şedinţă extraordinară”, a conchis Ion Lungu.
Reamintim că, societatea comercială Termica, având ca unic acţionar municipalitatea suceveană, a fost înfiinţată prin HCL nr.64/2002, ca urmare a reorganizării Termoelectrica şi trecerii Centralei Electrice de Termoficare(CET) în domeniul public al municipiului Suceava şi în administrarea Consiliului Local. Capitalul social al noii firme a fost, la data înfiinţării, de 1.742.800 milioane lei vechi, fiind împărţit în 1.742.800 de acţiuni nominative, fiecare dintre ele cu o valoare de 1.000.000 de lei vechi. După constituire, Termica a efectuat numeroase demersuri administrative şi judiciare, pretinzându-se titulara dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor, şi încercând să înscrie acest drept în cartea funciară. Iniţiativa a fost respinsă de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava şi, mai apoi, în mod irevocabil, de instanţele de judecată. Organele judecătoreşti au reţinut faptul că simpla înscriere a imobilelor în bilanţurile contabile nu poate însemna constituire a dreptului de proprietate asupra acestora.