11 iulie 2010

Municipalitatea aşteaptă de la Guvern banii pentru despăgubirea iţcănenilor calamitaţi


Printr-un proiect de hotărâre, aleşii social-democraţi propun ajutor bănesc pentru 11 familii, faţă de 9 prinse în raportul comisiei care a făcut evaluările


Locuitorii cartierului Iţcani ale căror gospodării au fost afectate de inundaţii ar putea fi despăgubiţi doar după aprobarea unei hotărâri de guvern privind sprijinul acordat municipiului Suceava. Aceasta este părerea primarului Ion Lungu, care, astfel, a răspuns iniţiativei legislative a consilierului local PSD Virginel Iordache, acesta solicitând introducerea proiectului de hotărâre referitor la despăgubiri pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din 22 iulie. „Părerea mea ar fi să aşteptăm, poate mai primim nişte bani de la Guvern, astfel încât să nu dăm despăgubiri din bugetul local, pentru că este greu şi la primărie. În măsura în care nu se întrezăreşte şansa acordării unor fonduri de la bugetul de stat, atunci vom intra cu proiectul de hotărâre în şedinţa Consiliului Local de luna aceasta”, a declarat edilul şef. Alesul social-democrat Virginel Iordache a făcut cunoscut că a redactat deja proiectul de act legislativ pentru acordarea unui ajutor bănesc iţcănenilor calamitaţi, menţionând, însă, că spre deosebire de propunerea executivului, care are vizează 9 familii, cu despăgubiri de 15.600 de lei, cea proprie are ca obiect 11 case, cu sprijin financiar de 18.000 de lei. „Două case nu au fost identificate de comisie, de aceea le-am trecut pe lista familiilor ale căror locuinţe, au suferit pagube la inundaţiile din 28-29 iunie”, a reliefat dl. Iordache.


Stricăciunile provocate de puhoaie pe raza municipiului Suceava însumează 2,5 milioane de lei. Suma cea mai mare, de 1,25 milioane lei, este necesară pentru remedierea distrugerilor pricinuite digului de pe Moldova, de la Baia, la sursa pentru alimentarea urbei reşedinţă, inclusiv la celor 73 de puţuri de captare a apei. Pentru stabilizarea alunecările de teren de pe Dealul Teodoreni, precum şi de pe versantul Zamca este, cerut un total de 100.000 de lei, alte 120.000 de lei reprezentând contravaloarea reparaţiilor care trebuie făcute la drumurile spălate de şuvoaie în cartierul Burdujeni-sat.