09 iulie 2010

După trecerea potopului,

130 de case de construit din temelii, iar altele 88 de reabilitat
Pentru reconstruirea obiectivelor afectate şi eliminarea riscului de inundaţii sunt necesare 115 milioane de euro, dintre care 50 de milioane numai pe cursurile de apă


La circa 65 de milioane de euro au fost evaluate pagubele făcute de revărsările de ape în judeţul Suceava, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Şeful administraţiei judeţene a precizat că această sumă nu include stricăciunile de la obiectivele de sub administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor, ci doar pe cele de la case, drumuri naţionale, judeţene şi comunale, căile ferate, reţelele electrice, reţelele de gaze naturale, staţiile de captare-epurare, precum şi în silvicultură. La totalul avansat se mai adaugă încă 50 milioane de euro, fonduri necesare pentru închiderea urgentă a breşelor, din apărările de maluri şi construirea de noi diguri în zonele cu risc mare de inundaţii.
În cele 90 de localităţi afectate, cu un necesar de 2 milioane de euro, 130 de locuinţe urmează a fi construite din temelii, 88 cu structura de rezistenţă afectată vor intra în reabilitare, în timp ce altele 1040 au nevoie de reparaţii mai puţin costisitoare.
Pe cei 15 km de drumurile naţionale, pagubele sunt 9 milioane de euro, pe 139 km de drumuri judeţene s-au înregistrat stricăciuni de 18 milioane de euro, iar 904 km de drumuri comunale, distrugerile sunt de 23 de milioane de euro, toate având în vedere atât calea de rulare, cât şi podurile şi podeţele.
La infrastructura CFR, fondurile pentru remediere se ridică la 5,2 milioane de euro, în suferinţă fiind terasamentele, podurile şi podeţele de pe traseu. La reţelele electrice pagubele sunt de 1,6 milioane de euro, avariate fiind reţele de înaltă şi medie tensiune, precum şi puncte de transformare. La Direcţia Silvică afectate au fost 223 km de drumuri forestiere, iar 497 de poduri şi podeţe sunt distruse, paguba ajungând la 2,7 milioane de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur a precizat că va cere imediat sprijin de la Guvern pentru demararea procesului de reconstrucţie, primele la rând fiind locuinţele pentru sinistraţi şi infrastructura rutieră şi de utilităţi.