26 iulie 2018


Revoluția fiscală a făcut gaură în bugetul Sucevei 
·        Până acum, municipiul reședință a primit, din cote defalcate din impozitul pe venit,  cu 1 milion de euro mai puțin față de aceeași perioadă din 2017.
·        „Suntem în minus față de anul trecut numai din aceste cote din impozitul pe venit“, a declarat viceprimarul Lucian Harșovschi.
În primele 6 luni din anul acesta în bugetul municipiului Suceava au intrat 60,61% din veniturile aprobate prin hotărâre a Consiliului Local pentru 2018. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de către viceprimarul Lucian Harșovschi,  care a precizat că la secțiunea de funcționare a bugetului încasările au fost de 72%, iar la cea de dezvoltare, din nefericire, s-au înregistrat realizări de doar 34,21% din programul pentru primele două trimestre ale lui 2018. Chiar și așa, Harșovschi susține că municipiul reședință stă mult mai bine în comparație cu anul anterior, când, la aceeași dată, intrările pe această secțiune a bugetului local erau de doar 17%.          Viceprimarul precizează că, anul acesta, Suceava a beneficiat din cote defalcate din impozitul pe venit de 32,93 de milioane de lei, față de perioadă omoloagă a anului trecut, când s-au contabilizat 36,15 milioane de lei, mai puțin cu echivalentul a circa 1 milion de euro. “Știm cu toții despre acea Revoluție fiscală de la începutul anului prin care primăriile pierdeau mai multe sume de bani. Vom vedea ce se întâmplă până la sfârșitul anului, dar suntem în minus față de anul trecut numai din aceste cote din impozitul pe venit“, a declarat Lucian Harșovschi,  adjunctul șefului executivului municipal sucevean. Conform autorităților municipale, reducerea impozitului pe veniturile de natură salarială de la 16% la 10% ar avea drept consecinţă diminuarea cotelor de venituri repartizate de la bugetul de stat în bugetul municipiului Suceava de la 7 milioane de lei la 5 milioane de lei pe lună. Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2018, autorităţile locale sucevene au aprobat o creştere cu circa 20% a impozitelor şi taxelor, Ion Lungu, şefului executivului, invocând că, pe fondul scăderii impozitului pe venit cu 4 puncte procentuale, Suceava pierde 40% din suma care era repartizată cu titlul de defalcare din impozitul pe venit.