20 iulie 2018


Înregistrarea gratuită a tuturor terenurilor şi clădirilor este în plină desfăşurare
·       PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, sumă depăşind 300 de milioane de euro.
·       În cadrul Etapei 1, se remarcă procedurile specifice pentru executarea lucrărilor tehnice în unităţile administrativ-teritoriale Cornul Luncii, Boroaia, Preuteşti şi Forăşti.
Continuă realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor, circumscrise Programului Naţional de Înregistrare a Proprietăţilor Imobiliare, conform OUG nr. 35 din 2016. Anunţul este făcut de Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava, potrivit căruia au fost deschise 1.512 de cărţi funciare pentru sectoare cadastrale din unităţile administrativ-teritoriale din Mălini, Valea Moldovei, Bosanci, Buneşti şi Slatina. Pe de altă parte, au intrat în etapa de afişare publică sectoarele cadastrale din unităţile administrativ-teritoriale Burla, Siminicea, Saltina şi Valea Moldovei. Pentru verificare, la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au intrat livrări, pe sectoare cadastrale, din Vultureşti, Comăneşti şi Valea Moldovei. Un alt aspect vizat este realizarea, de către OJCPI, a sarcinilor specifice circumscrise executării lucrărilor tehnice de cadastru în Moara şi în unităţile administrativ-teritoriale Dărmăneşti, Dorna Candrenilor, Frumosu şi Mănăstorea Humorului, în cadrul Proiectului privind completarea sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru restructurarea agriculturii (CESAR).  Potrivit directorului executiv Vasile Mocanu, finalizate au fost lucrările sistematice de cadastru din Moara şi Mănăstirea Humorului. Nu în cele din urmă, menţionate sunt intervenţiile specifice pentru executarea lucrărilor tehnice în unităţile administrativ-teritoriale Cornul Luncii, Boroaia, Preuteşti şi Forăşti, în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), Etapa 1, pe întreaga unitate administrativ-teritorială. Prestatorul  a continuat lucrările pe teren, aferente unităţii administrativ-teritoriale Cornu Luncii, termenul de executare fiind decalat pentru decembrie 2019. Reamintim că obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, sumă depăşind 300 de milioane de euro. Suma plătită pentru lucrările de cadastru general a fost majorată de la 60 de lei până la 132 de lei pentru un imobil, alocările crescând la 155.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, comparativ cu 150.000 lei, în 2017 şi 135.000 lei, în 2016. În luna mai, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) Suceava a încheiat contracte de finanţare cu 101 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 102 eligibile,