24 iulie 2018

În jumătate de an,
Poliţiştii de frontieră suceveni au confiscat ţigări care pe piaţa neagră ajung la 5,7 de milioane de lei
·           Lucrătorii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava au întocmit, în total, 199 de dosare penale de contrabandă, cu 111 de autori.  
·           La frontiere, descoperite au fost 15 autoturisme furate din străinătate, în valoare de aproape 1 milion de lei, în cele 15 dosare penale fiind implicate 16 persoane.
·           Poliţiştii de frontieră suceveni au prins 11 imigranţi, pe numele cărora s-au iniţiat 4 dosare penale, cei care au trecut ilegal frontierele fiind originari din Pakistan, Turcia, Ucraina, Bangladesh şi India.         
În primul semestru al anului 2018, punctele de trecere a frontierei din judeţul Suceava au fost traversate de 1.057.000 de persoane, precum şi de 388.200 de mijloace de transport, informează comisarul şef de poliţie, Ilie Poroch Săriţan, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava. În intervalul 1 ianuarie-30 iunie, poliţiştii de frontieră suceveni au întocmit 199 de dosare penale, 111 de persoane fiind cercetate pentru săvârşire 323 de infracţiuni. Constatate au fost, de asemenea, 42 de contravenţii, pentru care s-au dat amenzi de 17.395 de lei, iar valoarea bunurilor confiscate s-a ridicat la 7.263.450 de lei. Potrivit comisarului şef de poliţie, Ilie Poroch Săriţan, contrabanda cu produse din tutun continuă să reprezinte principala activitate infracţională de la frontiera de nord a României, pe această latură, precum şi în ceea ce priveşte fraudele vamale şi evaziunea fiscală, poliţiştii de frontieră înregistrând 77 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii a 81 de infracţiuni, cu 33 de autori. Descoperite şi ridicate în vederea confiscării au fost 540.227 de pachete de ţigări, a căror valoare pe piaţa neagră este de  circa 5.702.812 lei. Printre metodele de introducere ilegală în ţară a ţigărilor, de către persoanele implicate în asemenea activităţi infracţionale, comisarul şef de poliţie Ilie Poroch Săriţan purtător de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava evidenţiază folosirea canistrelor; cutiilor de prăjituri; sacilor cu furaje pentru animale; ascunderea pe corp; în spaţii special amenajate în autoturisme, respectiv în scaune, sub banchete, în bord, în praguri, în roata de rezervă, în portiere şi bara de protecţie. Pe linia traficului internaţional cu autoturisme, lucrătorii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava au descoperit, în perioada la care facem referire, 15 autoturisme furate din străinătate, în valoare de 941.580 de lei, întocmite fiind 15 dosare penale cu 16 persoane implicate. În ceea ce priveşte migrarea ilegală, poliţiştii de frontieră suceveni au prins 11 imigranţi, pe numele cărora s-au iniţiat 4 dosare penale, cei care au trecut ilegal frontierele fiind originari din Pakistan, Turcia, Ucraina, Bangladesh şi India.