10 iulie 2018

Încălcări ale legii în bufete-expres, restaurante fast-food şi pizzerii, sancţionate de inspectorii de muncă suceveni
·        Pe latura relaţiilor de muncă, în urma celor 32 de controale s-au dat 20 de amenzi a căror valoarea se ridică la 52.000 lei.
·        În ceea ce priveşte protecţia muncii, la 15 angajatori s-au constatat deficienţe, 12 dintre aceştia fiind, de asemenea, sancţionaţi.
O campanie privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi de verificare a modului în care sunt respectate normele legale privind relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă a desfăşurat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava la angajatorii din domeniul alimentaţiei publice, respectiv la bufete-expres, restaurante fast-food şi pizzerii. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că urmăriţi au fost angajatorii care utilizează muncă nedeclarată şi încalcă legislaţia privind încheierea, executarea şi suspendarea contractului individual de muncă, cât şi determinarea acestora să respecte reglementările  din domeniu. Accent s-a pus pe identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor, dar şi pe diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către operatorii din alimentația publică a legislaţei dedicate.  De asemenea, avută în vedere a fost creşterea gradului de conştientizare, atât a angajatorilor, cât şi a lucrătorilor, cu privire la necesitatea eliminării riscurilor profesionale specifice, precum căderea la acelaşi nivel prin alunecare, expunerea la temperaturi extreme, intoxicaţii, electrocutare, arsuri şi tăieturi. Astfel, pe latura relaţiilor de muncă, efectuate au fost 32 de controale, în urma acestora aplicate fiind 20 de amenzi a căror valoarea se ridică la 52.000 lei. În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, personalul specializat al ITM a trecut pe la 14 angajatori, la care s-au constat 15 deficienţe, 12 dintre aceştia fiind sancţionaţi. Printre principalele deficienţe constatate, în acest din urmă domeniu, se numără instruirea insuficientă; neinstruirea lucrătorilor care aplică masurile de prim ajutor; neasigurarea funcţionării permanente a protectorului la malaxorul de aluat; semnalizare insuficientă la locul de muncă, cât şi nedesemnarea de personal pentru măsurile de prim-ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a angajaţilor.