Încălcări ale legii în bufete-expres, restaurante
fast-food şi pizzerii, sancţionate de inspectorii de muncă suceveni
·
Pe latura relaţiilor de muncă, în urma celor
32 de controale s-au dat 20 de amenzi a căror valoarea se ridică la 52.000 lei.
·
În ceea ce priveşte protecţia muncii,
la 15 angajatori s-au constatat deficienţe, 12 dintre aceştia fiind, de
asemenea, sancţionaţi.
O campanie privind identificarea cazurilor de
muncă nedeclarată şi de verificare a modului în care sunt respectate normele
legale privind relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă a
desfăşurat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava la angajatorii din domeniul
alimentaţiei publice, respectiv la bufete-expres, restaurante fast-food şi
pizzerii. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că urmăriţi au fost
angajatorii care utilizează muncă nedeclarată şi încalcă legislaţia privind încheierea,
executarea şi suspendarea contractului individual de muncă, cât şi determinarea
acestora să respecte reglementările din domeniu.
Accent s-a pus pe identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a
tinerilor, dar şi pe diminuarea
consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de
către operatorii din alimentația publică a legislaţei dedicate. De
asemenea, avută în vedere a fost creşterea gradului de conştientizare, atât a
angajatorilor, cât şi a lucrătorilor, cu privire la necesitatea eliminării
riscurilor profesionale specifice, precum căderea la acelaşi nivel prin
alunecare, expunerea la temperaturi extreme, intoxicaţii, electrocutare, arsuri
şi tăieturi. Astfel, pe latura relaţiilor de muncă, efectuate au fost 32 de
controale, în urma acestora aplicate fiind 20 de amenzi a căror valoarea se
ridică la 52.000 lei. În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii şi securităţii în
muncă, personalul specializat al ITM a trecut pe la 14 angajatori, la care s-au
constat 15 deficienţe, 12 dintre aceştia fiind sancţionaţi. Printre
principalele deficienţe constatate, în acest din urmă domeniu, se numără
instruirea insuficientă; neinstruirea lucrătorilor care aplică masurile de prim
ajutor; neasigurarea funcţionării permanente a protectorului la malaxorul de
aluat; semnalizare insuficientă la locul de muncă, cât şi nedesemnarea de
personal pentru măsurile de prim-ajutor, de stingere a incendiilor şi de
evacuare a angajaţilor.