17 iulie 2018


Treisprezece amenzi au dat inspectorii sanitari veterinari într-o campanie de combatere a toxiinfecţiilor alimentare 
·        La 19 dintre acţiuni au participat inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
·        Controlorii au dispus confiscarea a 155 kg de pâine şi de produse de patiserie, cei în neregulă alegându-se şi cu 28 de avertismente. 
În perioada 1 iunie-15 iulie 2018, inspectorii Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au fost implicaţi într-o campanie pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare. Acestea au vizat, în special, unităţile  situate în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic pentru sezonul estival 2018. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA informează că, în intervalul amintit, controalele oficiale au fost intensificat, dispunându-se  măsuri de prevenire. „Scopul campaniei a fost acela de a proteja sănătatea consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic”, a evidenţiat dr. Dănuţ Corneanu. Astfel, inspectorii sanitari veterinari au descins la 108 de agenţi economici din domeniu, dintre care 7 abatoare şi unităţi de procesare a cărnii şi procesare a laptelui; 39 de restaurante; 17 laboratoare de cofetărie şi patiserie; 26 de pensiuni turistice; 4 hypermarketuri şi supermarketuri; 7 magazine alimentare; 3 depozite alimentare; 3 pizzerii şi 2 brutării. La 19 dintre acţiunile de control au luat parte inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Pe durata verificărilor, echipele de controlori aveau să constate abateri de la normele igienico-sanitare în vigoare, respectiv manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea normelor de igienă, nerespectarea trasabilităţii şi lipsa acţiunilor de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. De asemenea, constate au fost lipsa înregistrărilor, depozitarea  neconformă a produselor, lipsa documentelor de provenienţă şi a celor de calitate a mărfii, documente incomplete, precum şi etichetarea necorespunzătoare. În urma descinderilor, cât şi a neregulilor depistate, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au dat 28 de avertismente şi 13 amenzi contravenţionale în valoare totală de 17.800 de lei. Totodată, ridicate în vederea confiscării au fost 155 kg de pâine şi de produse de patiserie.