12 iulie 2018


Situaţie de primă urgenţă la staţia de alimentare cu apă a municipiului Suceava din sursa Berchişeşti
·        Două porţiuni de 25 de metri, respectiv de 200 de metri, ale digului de protecţiei a sistemului au fost profund erodate de viitura de pe Moldova, reabilitarea acestora necesitând alocări de peste 2,7 de milioane de lei. 
·        O nouă viitură ar afecta stabilitatea construcţiei hidrotehnice, distrugerea acesteia conducând la sistarea serviciului de alimentare cu apă, cu un cost de repunere în funcţiune imposibil de evaluat la acest moment, se arată într-o adresă a ACET Suceava.
·        Sperăm ca Guvernul să ne dea aceşti bani cât mai curând, să putem reface digul, astfel încât să nu mai fie pusă în pericol alimentarea cu apă a municipiului Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava, împreună cu Instituţia Prefectului judeţului Suceava, se adresează Guvernului României în vederea disponibilizării de fonduri pentru repararea digului de apărare împotriva inundaţiilor aferent sistemului de  alimentare cu apă, din râul Moldova, a reşedinţei de judeţ. Digul este în administrarea societăţii comerciale ACET Suceava, operator regional al serviciului de furnizare a apei potabile şi de canalizare, demersurile autorităţilor sucevene survenind viiturii înregistrate la finele lunii trecute, respectiv a stricăciunilor provocate de puhoaie la amenajările cu rol de protecţie. Primarul Ion Lungu spune că a avut discuţii la faţa locului, în prezenţa responsabililor ACET, cu prefectul Mirela Elena Adomnicăi şi consilierul de stat colonel Radu Ţipişcă, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, fost angajat al ISU  Suceava, valoarea estimativă a lucrărilor de refacere fiind stabilită la circa 2,7 milioane de lei. „Sperăm ca Guvernul să ne dea aceşti bani cât mai curând, să putem reface digul, astfel încât să nu mai fie pusă în pericol alimentarea cu apă a municipiului Suceava. Lucrări de acest fel au mai avut loc în urmă cu 12 ani şi sperăm să le facem şi pe acestea, care să mai ţină încă 20 de ani”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. 
Ploile cu caracter torenţial, în special cele din intervalul 20-30 iunie au dus la creşterea debitului râului Moldova şi la formarea unei unde de viitură care a afectat construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor al frontului de captare aparţinând Staţiei de captare, tratare şi pompare a apei de la Berchişeşti. Obiectivul este format din 75 de puţuri de captare aliniate pe 3 km de-a lungul malului stâng al râului Moldova, acestea asigurând 90% din necesarul de apă potabilă al municipiului Suceava. Viitura a afectat corpul digului din pământ înierbat în zona puţurilor 33-34, pe lungime de aproximativ 25 de metri, precum şi în zona puţurilor 12-15, pe o lungime de circa 200 de metri. 
„Având în vedere lungimile foarte mari de dig afectate, chiar şi în condiţiile în care structura digului a fost refăcută provizoriu, în zona breşei, putem estima, că la o nouă viitură pe râul Moldova, similară cu cea din zilele de 29-30 iunie 2018, va fi afectată stabilitatea construcţiei hidrotehnice, distrugerea  acesteia conducând la inundarea incintei staţiei de captare Berchişeşti şi la sistarea serviciului de alimentare cu apă din municipiul Suceava pentru mai multe zile consecutive, cu un cost al lucrărilor de repunere în funcţiune imposibil de evaluat la acest moment”, se arată într-o adresă a ACET Suceava către Instituţia Prefectului prin care se solicită includerea lucrărilor necesare digului de apărare contra inundaţiilor al frontului de captare Berchişeşti în programul de intervenţii în primă urgenţă şi alocarea sumelor necesare din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului. De menţionat este că, până pe 2 iulie, porţiunea de 25 de metri a  digului a fost a fost refăcută provizoriu cu anrocamente şi balast de umplutură, la cea de a doua, de 200 de metri, demararea lucrărilor „nu a fost posibilă, din cauza accesului greoi a lungimii foarte mari pe care digul este afectat.