10 iulie 2018


Zece suceveni primesc sprijinul pentru roşiile produse în spaţii protejate şi valorificate pe piaţă  
·        Este vorba despre fermierii care au produs în primul ciclul din 2018, pentru producţia de pe 1.000 de metri pătraţi valoarea sprijinului financiar fiind de 3.000 de euro.
·        Scopul ajutorului este acela de asigura necesarul în perioadele critice de pe piaţă, însă din cauza lipsei sistemului de preluare şi valorificare, în judeţele din sud roşiile au fost aruncate pe câmp. 
·        S-a muncit, s-a produs, dar să arunci producţia, în loc să o valorifici, nu este uşor pentru nimeni”, a explicat  Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură.
Suceveni care au cultivat şi valorificat roşii până pe 15 iunie 2018 vor primi ajutorul de minimis în zilele următoare, după ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a virat banii în contul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. „Suntem într-o situaţie plăcută de face cunoscut faptul că avem 10 beneficiari ai ajutorului de minimis acordat pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi care s-au înscris în primul ciclu. S-au întocmit dosarele de plată, Ministerul Agriculturii a alocat sumele respective, acestea sunt în conturile Direcţiei Agricole, urmând a fi orientate către beneficiari”, a declarat Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Potrivit şefului DAJ, sprijinul se acordă pentru ciclul I, respectiv perioada 1 ianuarie-15 mai, prelungită până pe 15 iunie, anul acesta, din cauza frigului, şi, de asemenea, pentru ciclul al doilea, adică pentru intervalul 1 noiembrie-20 decembrie. Duţu spune că scopul ajutorului de minimis este acela de asigura necesarul de tomate în perioadele critice de pe piaţă, precizând că, dacă au existat situaţii în care roşiile au fost aruncate pe câmp, acestea ar avea drept cauză lipsa asocierii fermierilor, dar şi a depozitelor  de preluare şi valorificare.
„Există şi judeţe cu număr mare de producători care s-au înscris pentru acest ajutor de minimis, iar problema din totdeauna a producătorilor a fost şi rămâne valorificarea. Producătorii nu sunt organizaţi, nu există depozite care să preia producţiile realizate şi pot părea şi situaţii nedorite.  S-a muncit, s-a produs, dar să arunci producţia, în loc să o valorifici, nu este uşor pentru nimeni”, a explicat  Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roșii în spații protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă  de cele puţin 1.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie a fi dovedită cu documente justificative. Solicitanţii sunt obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru 1.000 de metri pătraţi valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an, fermierul primind banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate - întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale -, cât şi producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi  unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare.