Zece suceveni primesc sprijinul pentru roşiile produse în spaţii
protejate şi valorificate pe piaţă
·
Este vorba despre fermierii care au produs în primul ciclul
din 2018, pentru producţia de pe 1.000 de metri pătraţi valoarea sprijinului
financiar fiind de 3.000 de euro.
·
Scopul
ajutorului este acela de asigura necesarul în perioadele critice de pe piaţă, însă
din cauza lipsei sistemului de preluare şi valorificare, în judeţele din sud
roşiile au fost aruncate pe câmp.
·
S-a muncit,
s-a produs, dar să arunci producţia, în loc să o valorifici, nu este uşor
pentru nimeni”, a
explicat Haralampie Duţu, director
executiv al Direcţiei pentru Agricultură.
Suceveni care au cultivat şi valorificat roşii până pe 15 iunie 2018
vor primi ajutorul de minimis în zilele următoare, după ce Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale a virat banii în contul Direcţiei pentru Agricultură
Judeţeană Suceava. „Suntem într-o situaţie plăcută de face
cunoscut faptul că avem 10 beneficiari ai ajutorului de minimis acordat pentru
cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi care s-au înscris în primul
ciclu. S-au întocmit dosarele de plată, Ministerul Agriculturii a alocat sumele
respective, acestea sunt în conturile Direcţiei Agricole, urmând a fi orientate
către beneficiari”, a declarat Haralampie Duţu, director executiv al Direcţiei
pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Potrivit şefului DAJ, sprijinul se acordă
pentru ciclul I, respectiv perioada 1 ianuarie-15 mai, prelungită până pe 15
iunie, anul acesta, din cauza frigului, şi, de asemenea, pentru ciclul al
doilea, adică pentru intervalul 1 noiembrie-20 decembrie. Duţu spune că scopul ajutorului
de minimis este acela de asigura necesarul de tomate în perioadele critice de
pe piaţă, precizând că, dacă au existat situaţii în care roşiile au fost
aruncate pe câmp, acestea ar avea drept cauză lipsa asocierii fermierilor, dar
şi a depozitelor de preluare şi
valorificare.
„Există şi judeţe cu număr mare de producători care s-au
înscris pentru acest ajutor de minimis, iar problema din totdeauna a
producătorilor a fost şi rămâne valorificarea. Producătorii nu sunt organizaţi,
nu există depozite care să preia producţiile realizate şi pot părea şi situaţii
nedorite. S-a muncit, s-a produs, dar să
arunci producţia, în loc să o valorifici, nu este uşor pentru nimeni”, a
explicat Haralampie Duţu,
director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Legumicultorii eligibili în cadrul schemei
de minimis pentru cultivarea de roșii în spații protejate, respectiv în solarii
sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă de
cele puţin 1.000 de metri pătraţi. Pe de altă parte, producţia obţinută nu
poate fi mai mică de 2 kg de tomate pe fiecare metru pătrat, iar cantitatea
valorificată de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie a fi dovedită cu
documente justificative. Solicitanţii sunt obligatoriu înregistraţi în
Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află
suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru 1.000 de metri
pătraţi valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro
pe an, fermierul primind banii într-o singură tranşă. Beneficiarii ajutorului
de minimis pentru cultivarea roşiilor sunt producătorii agricoli persoane
fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate -
întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale -, cât şi producătorii
agricoli persoane juridice. Valoarea
totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe
durata a 3 exerciţii financiare.