02 iulie 2018


Extinderea alimentării cu gaze naturale în Suceava, considerată puţin rentabilă
·        40 de locuinţe de pe strada „Cernăuţi” vor fi racordate la reţea, însă contravaloarea investiţiei este suportată, în proporţie covârşitoare, de la bugetul municipiului. 
·        „Nu avem altă soluţie (...), oamenii doresc extinderea reţelelor, iar noi, ca municipalitate, trebuie să facem aceste eforturi”, spune primarul Ion Lungu.
Mai mulţi locuitori ai străzii „Cernăuţi” din municipiul Suceava se vor bucura de beneficiile alimentării cu gaze naturale. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu care spune că acest lucru se întâmplă după o perioadă de tergiversări, în care legislaţia permitea E-on să preia în proprietate noua investiţie, iar de cealaltă parte interzicea autorităţilor publice să predea conductele către un o firmă privată. În cauză sunt conducte de distribuire amplasate pe o lungime de 668 de metri, în timp ce magistrala de transport va fi prelungită doar cu 38 de metri.  Valoarea totală a investiţiei se ridică la 162.245 de lei, Primăria suportând contravaloarea majoritară a acesteia. „S-a aprobat, la Delgaz Grid, o extindere a reţelei de gaze naturale. Aceştia au făcut sondaje şi s-a constatat că investiţia nu este rentabilă pentru dânşii. Ca atare, majoritatea investiţiei o suportă municipalitatea, respectiv 152.910 de lei. Nu avem altă soluţie, existând străzi din Burdujeni care sunt alimentate parţial cu gaz metan. Oamenii doresc extinderea reţelelor, iar noi, ca municipalitate, trebuie să facem aceste eforturi”, a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei, adăugând că, de această dată, Delgaz Grid va prelua în folosinţă gratuită respectivele instalaţii.           
·        În Burdujeni-sat şi cartierul „Tinereţii”, cu peste 3.000 de consumatori noi, compania consideră justificată, din punct de vedere economic, cheltuirea a doar 41.000 de lei.   
La jumătatea anului 2017, Consiliul Local Suceava a aprobat hotărârea privind realizarea reţelei de gaz metan în Burdujeni-sat şi cartierul "Tinereţii". Totodată, în scopul realizării  obiectivului, aprobată a fost asocierea între municipiul Suceava şi societatea comercială Delgaz Grid, investiţia constând în extinderea conductei de medie presiune, conductei de presiune redusă şi construirea unei staţii de reglare de sector. În baza contractului, municipiul Suceava, alegând o firmă autorizată de ANRE, va asigura proiectarea şi execuţia conductelor, Delgaz Grid revenindu-i evaluarea documentaţiei tehnice, asigurarea de asistenţă pe durata efectuării lucrărilor, precum şi recepţia şi punerea în funcţiune a acestora. Delgaz Grid va presta serviciile de asistenţă tehnică contra cost, compania urmând a prelua obiectivul în folosinţă, în baza unui contract de comodat. Investiţia de redimensionare a conductei de medie presiune în lungime de 110 de metri lineari, în valoare de circa 41.000 de lei, va fi suportată de către Delgaz Grid, doar aceasta fiind considerată una justificată din punct de vedere economic. De cealaltă parte, din bugetul municipiul Suceava se estima se aloca o sumă de aproximativ 4 milioane de lei, bani care vor fi orientaţi înspre amenajarea a 970 de metri lineari de conductă de medie presiune, amenajarea a 27.625 de metri lineari de conductă de presiune redusă, cât şi înspre construirea staţie de reglare de sector.