13 iulie 2018

Amplificare a fenomenului muncii la negru 
·        În iunie, inspectorii de muncă suceveni au prins 32 de persoane fără forme legale de angajare, firmele în cauză fiind cu amendate cu în un total de 30.000 de lei.

·        Cu o lună înainte, identificaţi au fost 42 de suceveni care munceau fără contracte, cele 22 de firme în neregulă alegându-se cu amenzi însumând 200.000 de lei.
·        Acesta în condiţiile în care, în primele 6 luni ale anului 2017, inspectorii specializaţi au depistat 30 persoane fără contracte de angajare, amenzile totalizând 170.000 lei.
În luna iunie a anului 2018, inspectorii de muncă suceveni au depistat 67 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava declară că în cauză sunt 31 de persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, la care se adaugă 2 lucrători care munceau deşi aveau contractul suspendat şi alţi 2 care depăşeau programul de muncă prevăzut în contractul cu timp parţial.  Tot inspectorii de muncă suceveni au prins 32 de persoane fără forme legale de angajare, aceştia prestând la 30 angajatori. În ceea ce priveşte acest din urmă aspect, inspectorul şef Romeo Butnariu precizează că firmele cu muncitori fără contracte de muncă individuale au fost sancţionate cu amenzi însumând 300.000 de lei. În domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut, pe parcursul lunii trecute, 236 controale. Inspectorul şef Romeo Butnariu face cunoscut că verificările făcute s-au lăsat cu aplicarea a 105 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor date ridicându-se la 381.000 de lei. Pe durata controalelor, inspectorii ITM Suceava au depistat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. De asemenea, s-a mai constatat că unii dintre agenţii economici controlaţi nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. Cu o lună înainte, inspectorii de muncă au prins 42 de suceveni muncind fără forme de angajare, cele 22 de firme care aveau lucrători „la negru” fiind sancţionate cu amenzi însumând 200.000 de lei. În primele 6 luni ale anului 2017, inspectorii specializaţi au depistat 30 persoane fără contracte individuale de muncă, amenzile date firmelor care aveau lucrători fără contract individual însumând 170.000 lei.