15 iulie 2018


În Suceava,
Profesia contabilă, sărbătorită sub auspiciile a 97 de ani de la înfiinţarea CECCAR şi a 100 de ani de la Marea Unire
·        În cadrul Topului pe anul 2017, firmele specializate şi membrii cu rezultate deosebite pe latura profesională au fost premiaţi cu diplome şi cupe aniversare, răsplătiţi fiind inclusiv reprezentaţii instituţiilor publice şi colaboratorii CECCAR. 
Filiala Suceava  a  Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România u marcat, pe 13 iulie, Ziua Naţională a Contabilului Roman. Manifestarea a avut loc la Eden Garden din Suceava, în prezenţa membrilor Corpului, a beneficiarilor serviciilor profesioniştilor contabili, invitaţilor din partea autorităţilor şi instituţiilor publice locale şi a mediului de business. Tema celei de a XXIV-a ediţii a evenimentului a fost „97 de ani de istorie a profesiei contabile în România, la 100 de ani de la Marea Unire”, manifestarea desfăşurându-se sub auspiciile dublei semnificaţii istorice. Filiala Suceava a CECCAR are peste 500 de membri, în deschidere administratorul interimar Aurel Sauciuc urându-le tuturor „La mulţi ani!”, după care a fost prezentat mesajul înregistrat al  prof. univ. dr. Robert Aurelian Şova, preşedintele Consiliului Superior al CECCAR. „Mă adresez partenerilor noştri din mediul de afaceri, instituţiilor publice şi autorităţilor de reglementare: .” a îndemnat, în prelegerea sa, Robert Aurelian Şova, iar în continuare a rulat un documentar despre începuturile şi evoluţia profesiei de contabil în România. Reprezentatul Instituţiei Prefectului, subprefectul Silvia Boliacu, a remarcat faptul că sărbătorirea a 97 de ani de la înfiinţarea CECCAR loc are în anul aniversării Centenarului Marii Uniri. „Aveţi o profesie nobilă, de serviciile dumneavoastră având nevoie toată lumea”, le-a spus sărbătoriţilor Silvia Boliacu, apreciind profesionalismul de care aceştia dau dovadă.  A mai transmis mesajul instituţiei pe care o reprezintă Cristinel Grosu, vicepreşedintele Curţii de Apel Suceava. Prof. univ. dr. Elena Hlaciuc s-a adresat auditorului pentru a reliefa câteva aspecte legate de istoricul contabilităţii în România. 
Prof. univ. dr. Mihai Iacobescu a vorbit despre rolul românilor în Primul Război Mondial, contextul în care a avut loc Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, importanţa istorică a evenimentului, cât şi despre evoluţia ulterioară a ţării noastre, inclusiv despre Revoluţia din Decembrie 1989 şi semnificaţiile acesteia. O paralelă între lumea artelor şi contabilitate a fost făcută de Carmen Viorica Steiciuc, directorul Teatrului municipal „Matei Vişniec” Suceava. Mai apoi, reprezentaţii instituţiilor publice şi colaboratorii au primit diplome de colaborare. De asemenea, în cadrul Topului pe anul 2017, firmele specializate, cât şi membrii CECCAR cu rezultate deosebite pe latura profesională au fost răsplătiţi cu diplome şi cupe aniversare. Scurte recitaluri au fost susţinute de eleve laureate ale Concursului judeţean „Vocea Bucovinei”, iar la final, atât invitaţii, cât şi sărbătoriţii s-au prins în Hora Unirii. Pe 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili din România, ca organism profesional independent, iar prin Decretul Regal nr. 3.036 a fost reglementată profesia contabilă. Astfel, România s-a alăturat, în acele vremuri, marilor puteri economice, respectiv Regatului Unit al Marii Britanii, Italiei, Germaniei şi Statelor Unite ale Americei, ţări în care profesia de expert contabil era legiferată şi unde existau societăţi de contabili oficial recunoscute.