16 iulie 2018


Îu urma controalelor s-a descoperit că
Opt dintre cele 11 căminele pentru bătrâni ale Arhiepiscopiei nu deţin autorizaţia sanitară de funcţionare
·        Cinci nu au nici documentul de înregistrare sanitară veterinară, iar 8 din total nu au fost autorizate pe linie de protecţie la incendii.
·        Din 4 cămine ale primăriilor, doar cel din Vatra Dornei  are licenţă de funcţionare pentru serviciul social, cât şi autorizaţie de securitate la incendiu.
·        „De la controlul din 2017, s-au făcut paşi importanţi în ce priveşte acreditarea, obţinerea licenţei de funcţionare, şi autorizarea sanitară şi sanitar veterinară”, a declarat prefectul Mirela Elena Adomnicăi. 
În perioada 20 iunie-13 iulie, 18 obiective de asistenţă socială pentru persoane vârstnice din judeţul Suceava au fost verificate de echipe mixte desemnate prin Ordinului nr. 154  din 19 iunie 2018 al prefectului Mirela Elena Adomnicăi. Reprezentatul Guvernului în teritoriu informează că este vorba despre două comisii formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. Din total,  11 dintre unităţile verificate sunt în administrarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, 4 în cea a autorităţilor locale din Rădăuți, Solca, Siret, Vatra Dornei, 3 fiind administrate de organizaţii neguvernamentale cu activitate în domeniu. Mirela Elena Adomnicăi face cunoscut că, potrivit raportului comisiilor în cauză, 7 dintre  căminele aflate în administrarea Arhiepiscopiei deţin certificatul de acreditare eliberat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în timp ce  altele 4 sunt în curs de acreditare. Totodată, două unităţi au licenţă provizorie de funcţionare pentru serviciul social, 7 au depus documentaţie în vederea eliberării licenţei de funcţionare a acestui serviciu, în vreme ce două încă nu au întreprins demersuri în acest sens. Controlorii au constatat că 8 dintre căminele Arhiepiscopiei nu deţin autorizaţia sanitară de funcţionare, celelalte fiind autorizate din acest punct de vedere. Pe latura atribuţiilor DSVSA, în urma verificărilor a rezultat că 5 dintre unităţile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor nu au documentul de înregistrare sanitară veterinară, 4 unităţi deţin autorizaţia cu pricina, iar două asigură hrană pentru beneficiari prin contracte catering, conform legislaţiei în vigoare. În ceea ce priveşte competenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, concluzia controalelor a fost că 8 cămine ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor nu au intrat în posesia autorizaţiei pe linie de protecţie la incendii, unul are documentul respectiv, iar altele două, deşi deţin autorizaţia,  „aceasta nu este însoţită de documentaţia vizată spre neschimbare, care a stat la baza emiterii acesteia”. Nu în cele din urmă, pe dura controalelor, inspectorii ITM nu au identificat probleme deosebite care să intre sub incidenţa legislaţiei muncii.
·        La Căminul din Solca licenţa de funcţionare provizorie a fost retrasă din cauza lipsei autorizării pe linie de securitate la incendiu.
De cealaltă parte, prefectul Mirela Elena Adomnicăi, informează că toate cele 7 cămine aflate în administrarea primăriilor şi organizaţiilor neguvernamantale sunt autorizate atât din punct de vedere sanitar, cât şi sanitar veterinar. De asemenea, cele 4 unităţi de asistenţă socială pentru persoane vârstnice administrate de autorităţile locale din Rădăuţi, Solca, Siret şi Vatra Dornei, precum şi cele 3 din gestiunea unor ong-uri sunt în posesia certificatului de acreditare eliberat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Referitor la licenţa de funcţionare pentru serviciul social, aceasta există doar la unitatea de profil din Vatra Dornei, iar două unităţi sunt în curs de licenţiere. La Căminul pentru persoane vârstnice din Solca, aparţinând de Primăria oraşului, licenţa de funcţionare provizorie, emisă pe 17 iunie 2016 a fost retrasă din cauza lipsei autorizării pe linie de securitate la incendiu. De remarcat este că toate cele 3 cămine de bătrâni aflate în administrarea unor organizaţii neguvernamentale au licenţă de funcţionare a serviciului social. În ceea ce priveşte ISU, doar căminul de bătrâni din Vatra Dornei are autorizaţie de securitate la incendiu.  Unităţile aflate în administrarea primăriilor oraşelor Solca și Siret au fost puse în funcţiune fără a se solicita autorizarea în cauză, iar cea a Primăriei Rădăuți are doar avizul de securitate la incendiu emis în baza proiectului de execuţie. La fel, sunt în posesia autorizaţiei ISU toate cele 3 unităţi administrate de organizaţii neguvernamentale umanitare. La 3 dintre unităţile autorităţilor locale nu au fost identificate probleme deosebite care să intre sub incidenţa legislaţiei din domeniul muncii. În schimb, la căminul persoane vârstnice din Rădăuți nu s-a făcut dovada iniţierii de negocieri colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă. Tot în acest caz, inspectorii de muncă au constatat că nu s-a acordat sporul la salariu, pentru repausul săptămânal în alte zile decât sâmbăta şi duminica. În aceeaşi situaţie se află una dintre unităţile din administrarea ong-urilor, respectiv Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice Sucevița. Conform prefectului de Suceava, reprezentanţii celor două comisii de control au făcut recomandări administratorilor unităţilor de asistenţă socială controlate, stabilindu-se măsuri şi termene de aplicare care vor fi atent monitorizate de către Instituţia Prefectului. „De la controlul din 2017, s-au făcut paşi importanţi în ce priveşte acreditarea,  obţinerea licenţei de funcţionare, autorizarea sanitară şi sanitar veterinară”, a declarat Mirela Elena Adomnicăi.