13 iulie 2018


Preluând CSM,
 Primăria Suceava va trece la reabilitare infrastructurii sportive din reşedinţa de judeţ 
·        Nu o să facem minuni, dar poate prindem un program guvernamental, mai punem bani de la bugetul local, astfel încât să procedăm la o minimă reabilitare”, a punctat primarul Ion Lungu.
·        Probabil, acum, când lucrurile vor fi puse la punct, vom putea rezolva problema cu infrastructura sportivă din municipiul Suceava”, a subliniat consilierul local PSD Florin Cristescu, renumit fotbalist şi actual antrenor la tineret.  
Consiliul Local Suceava aprobat ieri, în şedinţă ordinară, o hotărâre prin care şi-a exprimat intenţia de a prelua în administrarea activele Clubului Sportiv Municipal Suceava. Toţi cei 18 consilieri prezenţi  au votat „pentru”, însă după ce alesul social-democrat Vasile Mocanu a cerut o modificare conform căreia autorităţile să-şi exprime acordul pentru transfer, şi nu doar intenţia. Ioan Ciutac, secretarul municipiul a explicat că nu ar trebui să se dea un acord, din moment ce nimeni de la Centru nu l-a cerut. Avcesta în ciuda fatului că în corul hotărârii este menţionat  „acordul prealabil”, iar primarul Ion Lungu a vorbit despre „acord de voinţă.  Edilul-şef a arătat că, la recenta şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România s-a pus problema descentralizării, inclusiv cea a activelor cluburilor sportive. Astfel, până pe 15 iulie, deliberativele locale vor aproba hotărâri în acest sens şi să le vor remite Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. Lungu a menţionat că, într-o o doua fază, va fi întocmită o listă-inventar cu activele Clubului Sportiv Municipal Suceava, cu excepţia secţiei de canotaj, care funcţionează în Fălticeni, municipiu care, la rându-i ar dori s-o preia. Abia după aprobarea respectivei liste, săli, terenuri de sport, vestiare, cantină, precum şi alte bunuri vor aparţine municipiului. 
Multe dintre acestea nu arată tocmai bine, dar odată cu perfectarea transferului, autorităţile locale vor putea cheltui pentru readucerea la o stare corespunzătoare. Alesul PNL, Cornel Vornicu a pus cerut lămuriri asupra finanţării viitoare, şeful executivului sucevean arătând că Ministerul Sportului ar urma să asigure, în continuare, plata salariilor celor care activează în cadrul cluburilor sportive municipale. Printre obiectivele importante de preluat se numără Complexul sportiv „Unirea” din Lunca Sucevei, cu terenul de rugby şi sălile pentru volei, dar sala de atletism şi cantina de pe lângă stadionul Areni, din prejma Primăriei. „Pe lângă insuficienta finanţare a activităţilor curente, avem probleme de investiţii în bazele sportive. Nu o să facem minuni, dar poate prindem un program guvernamental, mai punem bani de la bugetul local, astfel încât să procedăm la o minimă reabilitare”, a punctat Ion Lungu, primarul Sucevei.  Reamintim că, în baza reglementărilor privind acordarea de finanţare nerambursabilă din bugetele locale, în anul 2018, către Clubul Sportiv Municipal Suceava este îndreptată suma de 500.000 de lei, bani de care beneficiază secţiile de rugby, volei, canotaj, tir sportiv, tir cu arcul, hochei pe gheaţă, box şi lupte greco-romane. „Banii veneau ba de la Minister, ba de la Consiliul Local şi, probabil, acum, când lucrurile vor fi puse la punct, vom putea rezolva problema cu infrastructura sportivă din municipiul Suceava”, a subliniat consilierul local PSD Florin Cristescu, renumit fotbalist şi antrenor la tineret.