06 iulie 2018

Echipe mixte de control vor bate judeţul Suceava, pe urmele pestei porcine africane 
·        Verificările vor viza târgurile de animale, mai ales pe cel de la Vicovu de Sus, localitate situată în preajma graniţei cu Ucraina.
·        În judeţul Tulcea, în gospodării ale populaţiei din mai multe localităţi, confirmate au fost 131 de focare de pestă porcină africană,  iar situaţia nu este staţionară.
Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava s-a întrunit ieri, la Palatul Administrativ, prilej cu care dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a prezentat stadiul actual al evoluţiei şi răspândirii pestei porcine africane, vulnerabilitatea judeţului Suceava la această maladie, aprobat fiind Planul reactualizat de prevenire şi combatere a pestei porcine africane. 

Şedinţa CLCB survine evoluţiei mai multor focare de pestă porcină, până acum 23 de state interzicând României să exporte  carne de porc şi produse din carne de porc. Judeţul Suceava se numără printre judeţele de graniţă considerate cu risc de apariţie a bolii, de aceea, în cadrul întâlnirii de ieri, s-a insistat asupra intensificării controalelor în târgurile de animale în care, încă din 2017, a fost interzisă comercializarea porcinelor. În acest sens, constituite vor fi echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSVSA, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, cât şi ai autorităţilor locale.  Drept urmare, în baza unui calendar, verificările vor viza târgurile de animale din judeţ, mai ales în cel de la Vicovu de Sus, localitate situată în preajma graniţei cu Ucraina. Potrivit raportului DSVSA Suceava, în perioada 10-20 iunie 2018, în judeţul Tulcea, în gospodării ale populaţiei din mai multe localităţi, în special din zona Zagău, confirmate au fost 131 de focare de pestă porcină africană,  iar situaţia nu este staţionară. În ce priveşte situaţia epidemiologică a ţărilor  aflate la graniţa cu România, în iunie, în Ungaria   s-au semnalat 13 cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, în regiunile infectate Heves și Syabolcs-Syatmar-Bereg, anul acesta, fiind consemnate un total de 21 cazuri. În Republica Moldova, s-a semnalat un caz‚ la porci domestici, acesta evoluând la 1,5 km de satul Mereni, în Raionul Anenii Noi. În Ucraina, în iunie s-au semnalat un caz pestă porcină africană la mistreţ, în Regiunea Volyn, cât şi 4 focare la porcii domestici în regiunile Donets’K, Zaporizhzhya, Ternopil și Poltava. În Ucraina, în 2018 au evoluat 28 de cazuri la mistreţi şi 36 focare la porcii domestici.