17 iulie 2018


Prefectura Suceava a solicitat Guvernului încă 5,46 milioane de lei pentru remedierea distrugerilor  făcute de inundaţii
·        În 13-15 iunie, 22 iunie, 28-30 iunie şi 1-10 iulie,  în judeţ Suceava au căzut precipitaţii peste 70 litri pe metru pătrat, viiturile din bazinele hidrografice provocând distrugeri infrastructurii şi gospodăriilor şi cauzând grave disfuncţionalităţi economice şi sociale.
Prefectura judeţului Suceava a solicitat Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, înaintat luni, 16 iulie,  încă 5,46 milioane de lei pentru înlăturarea distrugerilor înregistrate în urma fenomenelor meteo-hidrologice periculoase din ultima perioadă. Prefectul Elena Mirela Adomnicăi informează că banii sunt solicitaţi din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Şeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor a convocat din nou, luni 16 iulie, în şedinţă extraordinară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, pentru a aproba raportul-sinteză cu alte pagube raportate  după inundaţii, care se ridică la 4,78 milioane de lei. La acestea  se adaugă  stricăciunile provocate drumurilor judeţene, inclusiv cele cauzate de alunecările de teren de pe  Trans-Rarău. Guvernul României a aprobat deja, săptămâna trecută, suma de 5,48 de milioane de lei solicitată de Prefectura Suceava, bani destinaţi reparaţiilor la drumurilor afectate de revărsările de ape. Prezent la şedinţa CJSU, Viorel Seredenciuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a mulţumit Prefecturii pentru contribuţia în ceea ce priveşte obţinerea fondurilor pentru repararea drumurilor judeţene,  remarcând  rapiditatea cu care au fost evaluate pagubele şi aprobate despăgubirile, în scopul remedierilor. Reamintim că, săptămâna trecută, tot printr-un proiect de Hotărâre de Guvern,  Prefectura Suceava a mai solicitat  Guvernului 36,44 milioane de lei lei, sumă necesară pentru îndepărtarea distrugerilor  făcute de puhoaie la infrastructura judeţului Suceava. În perioadele 13-15 iunie, 22 iunie, 28-30 iunie şi 1-10 iulie 2018, pe raza judeţului Suceava au căzut precipitaţii deosebit de abundente, de peste 70 litri pe metru pătrat. Acestea au  provocat „viituri semnificative în bazinele hidrografice ale râurilor Suceava, Bistriţa şi Moldova, cu precădere pe afluenţii acestora, producând distrugeri importante infrastructurii şi gospodăriilor, care au dus la grave disfuncţionalităţi economice şi sociale”. Precipitaţiile abundente şi viiturile create au produs pagube în 62 de unităţi administrativ-teritoriale, din totalul de 114 ale judeţului Suceava.