31 iulie 2018


Grâul  a fost recoltat de pe jumătate din suprafața de 21.500 de hectare semănată în toamnă
·        În ciuda zvonurilor alarmiste, producția medie este de circa 4.000 de tone pe hectar, una comparabilă cu cea din anul 2017.
·        „A vorbi acum că nu avem cantitatea de grâu necesară și că vor fi situații de creștere a prețului la pâine mi se pare cam exagerat,  a decalrat Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției Agricole.
Campania de recoltare a păioaselor este întârziată din cauza perioadei în care ploile nu mai contenesc, iar în lanuri nu se poate intra decât cu mare  greu. Deși a debutat mai devreme cu aproape 2 săptămâni, decât în alți ani, acum recoltatul bate pasul mai mult pe loc. Fermierii își pun speranța în ameliorarea condițiilor meteorologice și se consolează cu faptul că, totuși, în nordul Moldovei, cerealele pot fi treierate chiar și în august.  Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava spune că, într-un context potrivnic, grâul  a fost adunat de circa jumătate din suprafața de circa 21.500 de hectare semnată în toamnă. „Recoltatul orzului de toamnă este aproape de final, dar și cel al orzoaicei. O situație deosebită se întâlnește la mazăre, la care s-ar putea să avem pierderi însemnate din cauza condițiilor nefavorabile, la fel ca și la rapiță”, arată șeful primei instituții agricole a județului. Aproape înspre mirarea tuturor, dar și în ciuda zvonurilor alarmiste, producția medie la grâu, la această dată, este de circa 4.000 de tone pe hectar, una comparabilă cu cea din anul 2017 și apreciată drept bună față de anii agricoli slabi, dar și pentru zona de nord a țării. Nu se poate vorbi încă despre încolțire în spic decât acolo unde holdele au fost tăvălite de către vijelii, pe suprafețe reduse. Haralampie Duțu așteaptă ca recoltatul să ajungă la bun sfârșit, dar opinează că Suceava va avea asigurat necesarul pentru panificației și că nu există motive serioase pentru scumpirea pâinii, așa cum se vehiculează în unele medii. „Este posibil să apară și cazuri de încolțire, însă, dintre cei care au recoltat, până la această dată, nu ne-au semnalat asemenea situații. Îmi exprim speranța că fermierii vor avea posibilitatea să recolteze în condiții bune. La fel, până acum, nu avem semnale că grâul nu ar fi bun pentru panificație. A vorbi acum că nu avem cantitatea de grâu necesară și că vor situații de creștere a prețului la pâine, mi se pare cam exagerat“,  Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava.