23 iulie 2018

În 3 luni, 
Numărul contribuabililor care s-au înscris în „Spaţiul privat virtual” s-a dublat
·        Prin intermediul SPV,  contribuabilii pot să se informeze asupra obligaţiilor fiscale de achitat, în intervalul 1 aprilie-1 iulie 2018, încă 2.248 de suceveni alegând acest mijloc de comunicare electronică.
·        Identificarea  persoanelor fizice se face  prin „credenţiale” de tip utilizator/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice anunţă că, potrivit prevederilor legale în vigoare, contribuabilii pot opta - în vederea lămuririi problemelor de natură fiscală -, pentru comunicarea prin mijloace electronice. Potrivit AJFP, în acest sens, pe site-ul Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, disponibil este Serviciul „Spaţiu privat virtual" (SPV), pe care contribuabilii pot să se informeze asupra obligaţiilor fiscale de achitat. Astfel, la începutul lunii iulie 2018, „înrolaţi” în SPV erau de 6.829 utilizatori din raza de administrare a AJFP Suceava, persoane juridice, persoane fizice, cât şi alte entităţi. Aceasta în raport cu începutul lunii aprilie 2018, când 4.581 de contribuabili aleseseră respectivul mijloc de informare, cu o creştere de 2.248 de „abonaţi”, respectiv una de circa 50%.  La începutul lunii octombrie 2017 optaseră pentru această formă de comunicare doar 2.798 de interesaţi, remarcându-se un ritm intens de orientare înspre SPV. „Pagina web oferă facilitatea descărcării deciziilor de impunere, începând încă din anul 2013. De asemenea, puteţi verifica dacă angajatorul dumneavoastră declară contribuţiile de asigurări sociale”, responsabilul cu relaţiile publice şi comunicarea  Oana Violeta Apetrea. Serviciul „Spaţiu privat virtual" oferă persoanelor fizice care nu deţin un certificat digital calificat posibilitatea de a depune, printr-un canal securizat, declaraţia privind veniturile realizate din România. Identificarea  persoanelor fizice se face  prin „credenţiale” de tip utilizator/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă. Pentru a transmite simplu şi rapid declaraţia, în mod electronic, prin intermediul „Spaţiului privat virtual”, pot fi vizualizate şi instrucţiunile de completare. Unul dintre obiectivele specifice ale Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală în strategia de îmbunătăţire a relaţiilor dintre contribuabili şi autoritatea fiscală este acordarea de servicii la distanţă. Astfel, cadrul legal pentru  aceste servicii a fost s-a stabilit prin OUG nr. 40/2014 şi a OMFP nr. 1154/2014.