24 iulie 2018

Situaţia incertă de la depozitul ecologic din Pojorîta se poate lăsa cu declanşarea procedurii de infringement şi aplicarea de penalităţi României
·        Consiliului Judeţean Suceava poate fi „pasibil de corecţii financiare pentru suma aferentă obiectivului de investiţii sau pentru cea reprezentând valoarea întregului contract de finanţare” aferent Sistemului de Management Integrat Deşeurilor.
·        La cererea de chemare în judecată formulată de 8 cetăţeni din comună, Tribunalul Suceava a anulat HCL nr. 80 din 9 septembrie 2016 a Consiliului Local Pojorîta, Consiliul Judeţean Suceava alocând 50.000 de lei pentru contractarea unei case de avocatură care să susţină cererea de intervenţie accesorie în dosar a celor două autorităţi ale administraţie publice.  
·        Hotărârea judecătorească anulează trecerea din domeniul public al comunei Pojorîta în domeniul public al judeţului Suceava a amplasamentului de 9 hectare al depozitului ecologic de la Pojorîta, suspendarea operării acestuia din ură putând genera „o criză majoră la nivelul judeţului”.  
Consiliul Judeţean Suceava apelează la servicii juridice de consultanţă, asistenţă  şi reprezentare într-o speţă aflată pe rolul Tribunalului Suceava. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a deliberativului judeţean, în cauză fiind dosarul nr.7025/86/2017 înregistrat la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, contravaloarea serviciilor prestate de către o casă de avocatură sau un cabinet de avocat urmând a fi de 50.000 de lei (inclusiv TVA), sumă suportată din bugetul judeţean. Dosarul în cauză are ca obiect anularea Hotărârii Consiliului Local al comunei Pojorîta nr. 80 din 9 septembrie 2016, în care acesta şi Consiliul Judeţean Suceava au calitatea de pârâţi, cu privire la o suprafaţă de 9 hectare de teren aferentă Depozitului ecologic de deşeuri din Pojorîta, din cadrul Proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor”. În susţinerea propunerii legislative, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean argumentează cu „complexitatea şi importanţa litigiului, cât şi cu consecinţele grave pe care le poate avea, asupra întregului judeţ, o soluţie nefavorabilă a instanţei. „(...) dată fiind amplificarea fără precedent a formelor, procedurilor şi modalităţilor de contestare a proiectului, se justifică pe deplin achiziţionarea serviciilor juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare în instanţă a instituţiei noastre de către o casă de avocatură sau un avocat de prestigiu şi cu vastă experienţă în litigii asemănătoare. Analizând prin prisma eficienţei în acţiuni juridice similare, cât şi prin evitarea unei perioade necesare pentru studiu şi înţelegere a problematicii juridice şi tehnice, o societate civilă de avocaţi apare drept cea mai calificată şi cu experienţă în i se lansa oferta de colaborare în această cauză de complexitate sporită şi având un mare impact social şi mediatic”, susţine Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean. 
Pe 28 septembrie 2017, la Tribunalul Suceava a fost înregistrată de cerere de chemare în judecată formulată de 8 cetăţeni ai comunei Pojorîta, reprezentaţi de Societatea civilă de avocaţi „Corciu&asociaţii” Bucureşti, obiectul acţiunii fiind anularea Hotărârii Consiliului Local al comunei Pojorîta nr. 80 din 9 septembrie 2016 privind trecerea din domeniul public al comunei Pojorîta în domeniul public al judeţului Suceava a unui bun imobil-teren în suprafaţă de 9 hectare, în contradictoriu cu Consiliul Local, primarul comunei şi Consiliul Judeţean. Prin Sentinţa nr.752 din 28 iunie  2018, Tribunalul Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal a anulat HCL nr. 80 din 9 septembrie 2016 a Consiliului Local Pojorîta. Conform direcţiilor specializate ale Consiliului Judeţean, construirea celor două depozite ecologice din cadrul SMID, respectiv a celor din Moara şi Pojorîta, respectă cele mai ridicate standarde de mediu. Amplasamentul de la Pojorîta se identifică cu suprafaţa de 9 hectare care face obiectul hotărârii judecătoreşti, prin aceasta fiind „periclitată atingerea tuturor obiectivelor şi ţintelor judeţene privind gestionarea deşeurilor, impuse de legislaţia comunitară. „Suspendarea operării depozitului conform de la Pojorîta ar genera o criză majoră la nivelul judeţului Suceava prin dispariţia unei locaţii conforme standardelor în vigoare, unde populaţia şi agenţii economici din zona montană a judeţului să depoziteze deşeurile menajere”, se arată în raportul Direcţiei tehnice şi Direcţiei de administraţie publică locală, în care se subliniază că, astfel, Consiliului Judeţean poate fi „pasibil de corecţii financiare pentru suma aferentă obiectivului de investiţii sau pentru suma reprezentând valoarea întregului contract de finanţare”, mai mult „aceasta poate conduce la declanşarea procedurii de infringement, ceea ce ar implica şi aplicarea de penalităţi la nivelul României”. Nu în ultimul rând, se apreciază că proiectul de hotărâre de achiziţionare de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare vizează „evitarea sancţionării României şi, implicit, a judeţului Suceava de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în contextul deciziei Comisiei Europene (CE) de a sesiza această instituţie pentru neîndeplinirea, de către ţara noastră, a obligaţiei  de a închide depozitele de deşeuri neconforme, potrivit Directivei 1999/31/CE. Pe 19 iulie 2018, a fost convocată şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare de Gestionare a Deşeurilor Suceava, luându-se hotărârea de sprijinire a comunei Pojorîta şi a judeţului Suceava, prin formularea unei cereri de intervenţie accesorie în dosarul nr.7025/86/2017 înregistrat la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Suceava.