04 iulie 2018

În Suceava,
Doar 150 din cei 500 de solicitanţi de locuinţe ANL şi-au reînnoit documentele depuse la dosar   
·        „Cei care nu au dosare actualizate, nu intră în discuţie”, a declarat a avertizat Ion Lungu, şeful municipalităţii, precizând că repartizarea a 80 de noi unităţi de locuit se va face în toamnă.
·        Presiunea pe locuinţele ANL a mai scăzut după, tinerii preferând piaţa liberă, întrucât, atât la cumpărare, cât şi la închiriere, preţurile sunt la fel de mari.    
 Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a făcut un apel la solicitanţii de locuinţe ANL să se prezinte la serviciul specializat al executivului, pentru a-şi actualiza actele depuse la dosar. Lungu spune că potrivit unor noi prevederi legale în domeniu, la întocmirea punctajului listei de priorităţi în calcul se va lua venitul mediu net, şi nu cel mediu brut, aşa cum a fost până prezent.  Pe deasupra, lista de priorităţi va fi revăzută o dată pe an, dosarele urmând a fi completate cu documente la zi ori de câte este cazul. Potrivit şefului municipalităţii recepţia a 80 de apartamente noi va făcută în luna septembrie, în prezent lucrându-se la introducerea utilităţilor. „Cei care au dosare să vină la Primărie, să colaboreze cu cei de la spaţiul locativ, să aducă adeverinţe de venit şi să-şi actualizeze dosarele, în aşa fel încât să putem aproba această listă în luna august, cel târziu în septembrie, urmând repartizările. Sigur, cei care nu au dosare actualizate, nu intră în discuţie. Dacă vor să primească o locuinţă de la Primărie, este de datoria lor să treacă măcar o dată la 6 luni, să vadă care este soarta dosarului, ce se mai întâmplă”, a atenţionat edilul-şef, menţionând că există solicitanţi care nu au adus acte la dosar chiar şi de mai mult de 4 ani. La Serviciul „Fond locativ” al Primăriei Suceava sunt luate în evidenţă circa 500 de cereri pentru locuinţe chirie executate din fonduri ANL, însă numai în 150 de cazuri s-a venit cu reactualizări ale documentaţiei. „La un moment dat, cei care voiau să-şi cumpere locuinţe au optat pentru piaţa liberă, pentru că erau mai ieftine decât cele ANL. În plus cei care stăteau în locuinţe ANL, şi au împlinit vârsta de 35 de ani, nu au mai beneficiat de chirie subvenţionată. Aceasta a ajuns cât cea de pe piaţa liberă, iar presiunea pe locuinţe ANL a mai scăzut”,  a explicat  Ion Lungu, primarul Sucevei. Cele 4 blocuri ANL se află pe o suprafaţă de teren  de pe Bulevardul „1 Decembrie” 1918”, lângă Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, amplasamentul fiind predat firmei Victor Construct pe 16 iunie 2016. Autorităţile locale sucevene s-au angajat la suportarea cheltuielilor cu realizarea reţelelor de utilităţi, dar licitaţia, cât şi lucrările efective, au demarat cu întârziere. În zonă, Primăria are încă 80 de apartamente şi garsoniere. Recepţia acestora a fost făcută la finele anului 2009, iar beneficiarii s-au mutat în casă nouă în anul următor. În acelaşi perimetru au fost amenajate 40 de unităţi de locuit pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, o parte dintre acestea căpătând destinaţia de locuinţe sociale.