04 iulie 2018

Primă de 1.500 de lei pentru tinerii care se angajează după absolvire
·        Aceştia trebuie se încadreze, cu normă întreagă, pentru mai mult de 1 an, iar anterior să se fi înscris, în termen de 60 de zile de la absolvire, în evidenţele AJOFM.
·        În caz contrar, plata indemnizaţiei de şomaj se face după 60 de zile de căutare a unei loc slujbe, interval după care tinerii vor reveni pentru a solicita acest drept.
Absolvenţii care doresc să se înregistreze în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a căuta un loc de muncă şi a beneficia de indemnizaţia de şomaj, trebuie să depună dosarul cu actele necesare în termen de 60 de zile de la data absolvirii, face cunoscut Dănuţ Mihai Burgheaua, directorul executiv al AJOFM, precizând că este vorba despre data la care s-au promovat toate materiile ultimului an de studiu, dobândindu-se calitatea de absolvent, prin obţinerea certificatului de studii. Potrivit şefului AJOFM, data absolvirii este stabilită de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar certificatul de studii este eliberat de instituţia de învăţământ. În cazul în care elevii şi studenţii nu au promovat toate materiile ultimului an de studiu, aceştia se pot înregistra în evidenţele AJOFM, pentru a căuta un loc de muncă şi a solicita dreptul la indemnizaţia de şomaj, în cel mult 60 de zile de la data promovării ultimului examen de corigenţă, respectiv a celui de restanţă. În vederea înregistrării, absolvenţii se vor prezenta la AJOFM Suceava sau la punctele de lucru din Rădăuți, Gura Humorului, Cîmpulung Moldovenesc ori Vatra Dornei, cu cartea de identitate, actul de absolvire, a formei de învăţământ,  ambele în original şi copie, precum şi cu adeverinţă medicală de la medicul de familie. Plata indemnizaţiei de şomaj se face după expirarea a 60 de zile de căutare a unui loc de muncă, tinerii revenind la AJOFM pentru a solicita acest drept. Aceeaşi perioadă valabilă în cazul absolvirii şcolilor speciale, pentru persoanele cu handicap. Directorul executiv Dănuţ Mihai Burgheaua evidenţiază că prima de inserţie se acordă absolvenţilor înregistraţi în evidenţele AJOFM în termen de 60  de  zile  de  la absolvire şi doar dacă tinerii în cauză se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 1 an. Cuantumul  primei  este  de  1.500 lei  şi  se  acordă  în  două   tranşe egale,  prima, de 750 lei, la momentul  angajării, iar cea de a doua, de aceeaşi valoare, după 1 an de la angajare.