31 iulie 2018


Culturile agricole de pe 150 de hectare au fost calamitate
·        „Ne-am confruntat cu o perioadă de ploi cum nu s-au mai manifestat la nivelul județului Suceava de foarte mulți ani”, relevă Haralampie Duțu, șeful Direcției Agricole.  
·        Afectate de grindină, revărsări de ape și  băltiri sunt 1.280 de hectare, stricăciunile cele mai mari fiind înregistrate în Udești, Plăvălari, Baia, Rădășeni, Slatina și Mălini.     
O comisie desemnată prin ordin al prefectului Elena Mirela Adomnicăi, parcurge în lung și în lat județul Suceava pentru a inventaria pagubele făcute culturilor agricole de către ploile cu gheață, revărsările de ape și băltirile din ultima lună. Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană spune că această parte a țării a avut parte de căderi de precipitații  lichide deosebite de bogate, cum de foarte mult timp nu s-au mai pomenit. „Începând cu ultimele zile ale lunii iunie și continuând cu luna iulie, ne-am confruntat cu o perioadă de ploi cum nu s-au mai manifestat la nivelul județului Suceava de foarte mulți ani. În urma cantităților abundente de precipitații, am avut localități în care s-a semnalat fenomenul de inundare, iar în unele zone cel de afectare a culturilor de către grindină, a iterat șeful DJA. Astfel, ca urmare a declarării de către consiliile locale, inventariate au fost de către comisia amintită 1.280 de hectare de terenuri agricole afectate de fenomene hidro-meteorologice nefavorabile. Evaluările făcute de către specialiștii implicați au relevat că o suprafață totală de 154,46 de hectare de culturi a fost calamitată, ceea ce înseamnă stricăciuni într-o proporție depășind 30% față de normalul producției. De suferit peste măsură din cauza fenomenele amintite au avut 4,5 hectare de cereale; 45 de hectare de porumb;  3 hectare de floarea soarelui; 1,3 hectare de legume; 41 de hectare de plante furajere; 44 de hectare de pajiști, precum și alte culturi.  Cu situații mai grele se confruntă Udești și Plăvălari, unde a bătut puternic grindina, precum și la Baia și Rădășeni și, un cele din urmă Slatina și Mălini, localități în care ieșirile din matcă ale râului Moldova și băltirile au înnămolit pajiștile. De precizat este că, potrivit Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, în comisia de inventariere sunt cooptați inclusiv reprezentaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Astfel, în condiţiile în care pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi și neasigurați nu se vor acorda bani prin hotărâre a Guvernului, aceştia vor avea parte de o reducere a impozitului pe norma de venit din agricultură, una proporţională cu mărimea stricăciunilor. Fermierilor care au depus cereri pentru plăţile pe suprafaţă, înscriindu-se şi pentru sprijinul financiar cuplat ori alte forme de ajutor europene şi de la bugetul de stat, li se vor confirma afectarea culturilor, astfel încât la controalele APIA să nu li se impute că au făcut declaraţii neconforme cu realitatea.