06 iulie 2018


Suceava ar putea primi 5 milioane de lei, ajutor pentru stocurile de combustibil de la Bioenergy 
·        Firma are serioase probleme financiare după ce, din august 2016, s-au introdus restricţii la emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi utilizată în producerea de energie electrică.
·        „Vom întocmi documentaţia necesară, în ţară existând, încă, oraşe cu sisteme de termoficare centralizată, iar toate au ridicat această problem,  a sprijinului financiar”, a declarat primarul Ion Lungu.
Municipiul Suceava ar putea beneficia de 5 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul de stat cu titlul de sprijin financiar pentru producătorul de energie termică Bionergy. Potrivit primarului Ion Lungu, suma va fi destinată aprovizionării cu combustibilul necesar centralei în cogenerare de înaltă eficienţă, firma din Lunca Sucevei aflându-se în impas din cauză că nu încasează contravaloarea certificatelor verzi din cauza modificării, de către Guvernul Cioloş, a prevederilor legale privind regimul biomasei. Lungu spune că de ajutoare pentru funcţionarea termoficării în sezonul rece 2018-2019 vor avea parte  mai multe administraţii publice locale care au servicii de alimentare cu apă caldă şi căldură în sistem centralizat. „Nu este numai Suceava în această situaţie, mai ales că nu s-a rezolvat acea problemă a decontării certificatelor verzi către Bioenergy, întrucât lemnul de foc nu mai este considerat biomasă. Vom întocmi documentaţia necesară, în ţară existând, încă, oraşe cu sisteme de termoficare centralizată şi toate au ridicat această problemă, a sprijinului financiar”, a Ion Lungu, ocupantul declarat ocupantul fotoliului din Areni, menţionând că discuţii pe această temă au avut loc cu prilejul şedinţei Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR). Reamintim că, în august 2016, a intrat în vigoare Ordinului nr.1.534, care a introdus restricţii la emiterea certificatelor de origine pentru biomasa provenită din silvicultură şi industriile conexe şi utilizată în producerea de energie electrică din surse de regenerabile. Potrivit reglementării în cauză, lemnul de foc nu mai constituie biomasă pentru eliberarea certificatelor de origine, măsura cu pricina fiind menită să conducă la echilibrarea preţului pentru respectivul sortiment de lemn. De menţionat este că, anterior, în baza Ordinului nr. 1.341/2012 lemnul de foc era inclus în categoria biomasei provenită din silvicultură şi industriile conexe, sporirea cererii din partea utilizatorilor determinând şi creşterea preţului lemnului destinat încălzirii populaţiei.
În vederea asigurării continuităţii serviciului public de termoficare, în sezonul rece 2017-2018, unităţile administrativ-teritoriale cu sisteme de alimentare cu energie termică în sistem centralizat au primit, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, sume pentru acoperirea cheltuielilor necesare constituirii stocurilor de combustibil, pentru plata subvenţiilor către populaţie sau în vederea acoperirii pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice. Astfel, prin achitarea unor obligaţii de plată ale primăriilor către furnizorii de energie termică s-au creat premisele desfăşurării activităţii economice a operatorilor implicaţi, cât şi asigurarea continuităţii serviciului public prestat.