23 iulie 2018

În primul semestru din 2018,
Venituri proprii mai mari la Primăria municipiului Suceava
·        În prima jumătate anului la bugetul local, de la populaţie şi agenţi economici s-au încasat cu 8 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2017.
·        În acest interval, cheltuielile cele mai mari s-au făcut cu bunurile şi serviciile din şcoli, pentru reparaţiile la străzi şi subvenţionarea biletelor de călătorie, cât şi cu salubritatea.
În prima jumătate a anului 2018, la bugetul local al municipiului Suceava au intrat 121,59 de milioane de lei, dintre care 86,66 de milioane de lei sunt venituri proprii. Astfel, pe 30 iunie, gradul de încasare a veniturilor, ca raport între planificare şi realizări pentru primele două trimestre, este unul de 61,66%. La secţiunea de funcţionare a bugetului local, cu intrări de 102,84 de milioane de lei, gradul de realizare a veniturilor este 72,23%, în timp ce la secţiunea de dezvoltare, cu încasări de 18,75 de milioane de lei, gradul de realizare este doar 34,21%. „La indicatorul venituri proprii, la finele trimestrului al doilea al anului 2018 s-a încasat cu 8,03 milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, gradul de realizare a veniturilor proprii fiind de 60,67%”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie a bugetelor municipiului Suceava, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local. În ceea ce priveşte cheltuielile, în primul semestru al anului 2018, din bugetul local s-au făcut plăţi de 121,57 de milioane de lei, dintre care 102,82 de milioane de lei în cadrul secţiunii de funcţionare, iar 18,75 de milioane de lei în cadrul secţiunii de dezvoltare. Astfel, gradul de efectuare a cheltuielilor, ca raport între ceea ce s-a programat şi ceea ce s-a realizat efectiv la finele a două trimestre din anul în curs, este unul 61,61%, respectiv de 72,22% pentru secţiunea de funcţionare şi de 34,12% în dreptul secţiunii de dezvoltare. „Ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în total plăţi la nivelul primului trimestru al anului este de 84,58%, iar ponderea plăţilor din secţiunea de dezvoltare în totalul plăţilor este de 15,42%. Menţinerea la un nivel scăzut a plăţilor pentru dezvoltare este cauzată, în principal, de nivelul scăzut al sumelor primite de la UE, în cadrul proiectelor cu finanţare”, se precizează în expunerea de motive. În totalul cheltuielilor din primele 6 luni ale anului 2018, „Învăţământul” are ponderea cea mai mare, una de 15,53%, alocările financiare fiind făcute efectiv pentru bunuri şi servicii. „Transporturile” figurează cu 13,85% din disponibilizări, în special pentru reparaţii de străzi şi acoperirea diferenţei de tarif la călătoriile cu autobuzele TPL; „Locuinţele, serviciile şi dezvoltarea publică” au beneficiat de 14,29% din total, în proporţie mare pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, iar cu „Protecţia mediului” s-au cheltuit 11,58% din total, ponderea cea mai mare deţinând-o contravaloarea serviciilor de salubritate.