08 iulie 2018

Campania de recoltare a cerealelor a început cu două săptămâni mai devreme
·        La grâu, de pe 200 de hectare cultivate în toamnă, media obţinută este de 4.200 kg la hectar, producţie comparabilă cu cea de anul trecut şi una destul de mare pentru judeţul Suceava.
·        Floarea soarelui şi porumbul arată foarte bine, cartoful a avut probleme cu mana şi Gândacul de Colorado, iar dacă vremea nu va fi potrivnică, în judeţul Suceava se va vorbi despre un an agricol bun. 
Judeţul Suceava este în plină campanie de recoltare a orzului de toamnă, la început fiind recoltatul grâului şi cel al rapiţei. „Sigur, fermierii aşteaptă să aibă condiţiile optime necesare acestor a lucrări importante, deoarece, pentru fiecare în parte, este vorba despre rezultatul muncii lor. S-au înregistrat unele probleme din cauză că s-a intrat mai greu în teren, ca urmare a cantităţilor mari de precipitaţii”, arată Haralamapie Duţu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. La finele săptămânii trecute, fuseseră treierate circa 500 de hectare cu orz de toamnă, producţia medie fiind de 3.200 kg pe hectar. În cazul grâului, combinele au trecut peste circa 200 de hectare cultivate în toamnă, media obţinută ridicându-se la 4.200 kg la hectar. În acest din urmă caz, ţinând cont şi de  suprafaţa mică recoltată, producţia este comparabilă cu cea de anul trecut, una de 4.000 kg la hectar, „acestea fiind medii bune pentru judeţul Suceava”. Cantităţi mai mari sunt aşteptate la fermierii care utilizează seminţe din soiuri de calitate şi care respectă traseul tehnologic, în cazul cărora, chiar dacă de pe suprafeţe mai puţin întinse, în 2017 s-a obţinut recordul zonei nordice, cel de 9.000 kg de grâu la hectar. Şeful DAJ şi-a exprimat speranţa ca prognoza privind ploile şi vijeliile de la sfârşit şi început de săptămână, -„deloc de dorit pentru această perioadă” -, nu îi va încurca prea mult pe agricultori. „Cerealele de toamnă au ajuns la faza de recoltare, iar lucrările ar putea fi rău încurcate. Dacă se vor înregistra ploi de prea lungă durată, există pericolul degradării producţiei”, subliniază Haralampie Duţu.
·        Ploile venind cu întârziere, producţiile vor avea de suferit la orzoaica de toamnă, plantele furajere, iar pe locuri la floarea soarelui şi chiar la porumb.
 În 2018, campania de recoltare a cerealelor a debutat mai devreme, în anii anteriori în lanuri intrându-se după 15-20 iulie. Strângerea mai degrabă a orzului şi grâului este explicată prin „iarna ceva mai uşoară şi primăvara bună pentru culturile de toamnă, atât ca temperaturi, cât şi ca precipitaţii”. Excepţia au făcut-o zona de nord-est, respectiv Siret, Văşcăuţi şi Muşeniţa, precum şi partea de sud judeţului, cu localităţile Drăguşeni, Forăşti, Oniceni, în care, într-un interval mai lung de timp, nu s-au înregistrat precipitaţii. Până la această dată, echilibrul de umiditate din sol a fost refăcut, însă, pentru anumite culturi, ploile au venit cu întârziere. În consecinţă, producţiile ar putea avea suferit în special la orzoaica de toamnă, plantele furajere, floarea soarelui şi chiar la porumb. Cu toate că este prea timpuriu pentru estimarea cantităţilor de recoltat în toamnă, în condiţiile în care condiţiile meteorologice nu vor fi potrivnice, în judeţul Suceava se va putea vorbi despre un an agricol bun. Floarea soarelui şi porumbul arată foarte bine, unele probleme înregistrându-se la cartof, unde, din cauza umezelii, s-a intrat cu greu la combaterea Gândacului de Colorado, iar temperaturile ridicate au favorizat proliferarea manei.