25 iulie 2018

Deficit de personal la Garda Forestieră Suceava  
·        Analizarea dosarelor privind facilitățile pentru proprietarii de păduri se răsfrânge asupra reducerii numărului de controale, deoarece ieșirea din termene poate duce la pierderea sprijinului financiar ori la blocaje la nivelul autorităților publice”.
·        În urmă cu 1 an, Mihai Gășpărel anunța că instituţiei sucevene i s-au repartizat încă 60 de posturi, care urmau să se adauge celor 85 deja existente, însă, suplimentarea nu a mai avut loc.
Garda Forestieră Suceava funcționează cu număr insuficient de lucrători. Cel puțin așa semnalează inspectorul șef Mihai Gășpărel, care spune că mai sunt necesare încă 18 angajări doar pentru a completa vechea schemă de personal de 85 de salariați. Aceasta în condițiile în care, prin ultima lege care vizează structura Gărzii Forestiere, pentru instituția regională cu sediul în Suceava au fost prevăzute peste 120 de posturi. „Raportat la activitățile pe care le desfășurăm, în mod cert suntem subdimensionați. Permanent au apărut acte normative care au venit în sprijinul proprietarilor, a oamenilor, iar fiecare acțiune nouă de acest gen trebuie făcută cu personalul existent la nivelul Gărzii”, arată inspectorul șef. Mihai Gășpărel dat ca exemplu HG nr. 864 din 2016 privind sprijinul financiar pentru preluarea în pază a suprafețelor de fond forestier neadministrate, în cazul căreia au fost adunate câteva sute de dosare care trebuie analizate de către personalul silvic.  În acest sens, „blocați” au fost doi lucrători de la compartimentul de „Implementare”, însă, dat fiind volumul mare de muncă, s-a apelat și la cei cu atribuții de control. „Drept urmare, prezența în pădure a personalului silvic poate fi mult mai redusă. Conform reglementărilor, avem termene de răspuns de 10 zile, 15 zile, 30 de zile, iar documentațiile trebuie depuse, pentru trimestrul I, până pe 15 aprilie. Dacă 28 de ocoale decid să depună dosarele pe 14 aprilie, atunci mai sunt necesare încă 10 zile, să le verificăm. Însă, avem colaborare cu Direcția Silvică și cu ocoalele silvice private, cerându-le să trimită treptat aceste documentații, pentru a avea răgaz să le analizăm”, subliniază șeful Gărzii Forestiere, adăugând că, într-un asemenea context, de preferat este reducerea numărului de controale, deoarece ieșirea din termene poate duce la pierderea sprijinului financiar ori la blocaje la nivelul autorităților publice”. Dealtfel, în ultimul timp, pe lângă inspecțiile obligatorii, impuse la nivel național, controalele Gărzii Forestiere sunt mai mult reactive decât proactive, operându-se punctual, la semnalele din teritoriu.  Garda Forestieră Suceava are în raza de competență județele Suceava, Botoșani, Bacău, Iași, Neamț și Vaslui. Legea nr. 159 din 30 iunie 2017 a majorat, până la 1.007, numărul de personal al gărzilor forestiere din ţară, 935 de persoane trebuind să aibă pregătire silvică. În urmă cu 1 an, Mihai Gășpărel anunța că, din totalul aprobat la nivel naţional, instituţiei sucevene i s-au repartizat încă 60 de posturi, care urmau să se adauge celor 85 deja existente.