28 iulie 2018


Modernizată la standardele cele mai înalte, Stația de trasformare a energiei electrice Suceava, unul dintre nodurile-cheie ale sistemului electroenergetic național
·        „A venit vremea ca această zonă să primească atenția, fondurile și respectul meritat”, a punctat Dănuț Andrușcă ministrul Economiei.
·        „Se creează condiții pentru ca aceasta să fie un punct de legătură pentru viitoarea interconexiune a sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova, prin linia Suceava-Bălți”, a evidețiat Adrian Constantin Rusu, general executiv al Transelectrica menționând că siguranța a consumatorilor locali a crescut.
·        Inaugurarea în anul Centenarului a importantului nod de transport energetic național din Suceava are valoare de de simbol, consideră Mirela Elena Adomnicăi, prefectul de Suceava.
Ieri, în prezența ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, Compania Națională Transport Energie Electrică Transelectrica a inaugurat lucrările realizate la Stația de trasformare a energiei electrice 400/220/110/20kV din municipiul Suceava, obiectiv aflat pe DE 85, la intrare dinspre Fălticeni în reședința de județ. La eveniment au luat parte oficialități din partea Guvernului României, reprezentanți ai autorităilor județene și locale, factori de decizie și specialiști din cadrul companiilor contractoare și colaboratoare. Punerea în funcțiune a investiției s-a petrecut  în anul Centenarului Marii Uniri, cât și la jumătate de veac de la construirea obiectivului. Astfel, „sistemul energetic național este asigurat, pentru încă 50 de ani, cu o stație sigură și fiabilă, în zona de nord a Moldovei”. Stația de transformare 400/220/110/20kv Suceava alimentează  cu energie electrică  județele Suceava și Botoșani, precum și o parte din județul Neamț. Sucursala Bacău a Transelectrica a demarat retehnologizarea din Suceava, într-o primă etapă, la începutul lui 2009, însă cea Stației de transformare 110/20kV a avut ca punct de pornire jumătatea anului 2015. Documentația inițială de proiectare aparține ISPE București, proiectul de execuție a revenit Electroas Iași, executantul a fost Asocierea Siemens-Emsens, valoarea contractul s-a ridicat la 24,84 de milioane de lei, fără TVA, iar lucrările au durat 3 ani,   
Ministrul Dănuț Andrușcă a arătat că este primul eveniment public major intern la care participă, alegând Suceava pentru este sufletul Bucovinei și o parte importantă a sufletului României. Demnitarul, moldovean din județul Neamț,  a spus că județul Suceava are potențial economic foarte mare și că acesta trebuie pus în valoare. „A venit vremea ca această zonă să primească atenția, fondurile și respectul meritat”, a punctat ministrul Economiei, care a asigurat românii că investițiile companiilor strategice din portofoliul Ministerului, care transportă energie, sunt în grafic. Potrivit lui Dănuț Andrușcă, Transelectrica are în curs de executare aproape 200 de kilometri de linii electrice aeriene, în valoare de 47,5 milioane de euro, care permit conectarea energetică cu vecinii sârbi și unguri, dar și demersuri susținute pentru închiderea inelului de 400 kV, o autostradă a energiei electrice dezvoltată în România”. Pentru anul 2018, Transelectrica are în plan investiții în valoare de  420 de milioane lei, dintre care 120 de milioane de lei sunt alocați pentru lucrări noi.
Mirela Elena Adomnicăi, prefectul de Suceava, a iterat că orice investiție făcută în județul Suceava este binevenită, inaugurarea, în anul Centenarului, a importantului nod de transport energetic național din Suceava, are valoare de simbol, asigurând legătura între toate provinciile istorice. „Județul Suceava primit, cel puțin în acest moment, promisiunea că va primi locul pe care îl merită”, a reliefat Mirela Elena Adomnicăi, accentuând că referirea ministrul Dănuț Andrușcă, referitoare la acest aspect, reprezintă și un angajament. Viorel Seredenciuc,  vicepreședintele Consiliului Județean a lăudat investiția făcută în Suceava de Transelectrica și, profitând de ocazie, cerut ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, „să ajute” Transgaz să finalizeze conducta de transport gaze naturale care va alimenta Vatra Dornei, „oraș care are o centrală modernă, dar care, din cauza unor vicii legislative nu o poate folosi”.
Ioan Stan, senator PSD de Suceava, a preciza că documentația este deja trimisă către Ministerul Economiei, exprimându-și speranța că, „din toamnă vor fi eliminate acele vicii”. Directorul Petru Rușeț, liderul Asocierii Siemens-Emsens, executantul lucrărilor, a reliefat că proiectul de la Suceava este unul referință pentru sistemul energetic național, încununând o muncă asiduă depusă pe durata a aproape 3 ani. „Proiectul în sine este o realizare tehnică deosebită pentru Siemens-Emsens, (...) o modernizare la standardele cele mai înalte”,  spus Petru Rușeț.    
Adrian Constantin Rusu, directorul general executiv al CNTEE Transelectrica a declarat că, în anul Centenarului Marii Uniri, Stația electrică de transformare 400/220/110/20 kV din Suceava devine unul dintre nodurile-cheie ale sistemului electroenergetic național, care unește regiunile istorice ale României, din punct de vedere energetic. „Stația Suceava permite închiderea inelului de 400 kV în zona de nord, asigurând legătură între Moldova și Ardeal, prin viitoarea linie de 400 kV Suceava-Gădălin.  Totodată, se creează condiții pentru ca aceasta să fie un punct de legătură pentru viitoarea interconexiune a sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova, prin linia Suceava-Bălți”, a evidețiat Adrian Constantin Rusu, menționând că, astfel, crește inclusiv siguranța  în alimentare a consumatorilor locali.  Lucrările de modernizare ale Stației electrice de transformare 400/220/110/20 kV din Suceava au constat, în principal, din înlocuirea de echipamente primare, înlocuirea instalațiilor de protecție și de automatizări existente cu un sistem de comandă- control integrat, ceea ce va conduce la creșterea siguranței în funcționare, precum și la reducerea costurilor de mentenanță. Stația Suceava, aflată în exploatarea Sucursalei de Transport Bacău a CNTEE Transelectrica, funcționează pe patru niveluri de tensiune, 400/220/110/20 kV, și alimentează consumatorii din județele Botoșani și Suceava.  Stațiile de 400 și 220 kV au fost modernizate într-o primă etapă, în perioada 2009-2011, în cadrul proiectului „Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Gutinaș-Bacău Sud-Roman Nord/Suceava din Sistemul Național de Transport al Energiei Electrice”.