31 iulie 2018

Finanțare europeană de peste 7,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică a sediului Primăriei municipului Suceava
·        Vom fi mai aproape de a avea o Primărie verde, în adevăratul sens al cuvântului, prin reducerea emisiilor de carbon“, a subliniat viceprimarul Lucian Harșovschi. 
·        „Problema nu este neapărat să cheltuim banii europeni, ci să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm, a explicat  Vasile Asandei, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est.
Ieri, viceprimarul Lucian Harșovchi și Vasile Asandei, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul de finanțare a Proiectului Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava” cu fonduri disponibile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”.  Valoarea proiectului este de 7,53 de milioane de lei, cu o participare de 150.000 de lei a bugetului local sucevean, reprezentând 2% din total, durata de realizare fiind de 24 de luni.  Viceprimarul Harșovschi spune că, în principal, este vorba despre îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii; reabilitarea și modernizarea instalațiilor de preparare și transport a agentului termic; utilizarea resurselor regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum; montarea unei pompe de căldură; demontarea caloriferelor și înlocuirea cu ventilo-convectoare; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incadescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață; înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice. „Vom fi mai aproape de a avea o Primărie verde, în adevăratul sens al cuvântului, prin reducerea emisiilor de carbon“, a subliniat viceprimarul Lucian Harșovschi, menționând că etapa următoare constă în procedurile de organizare a licitației pentru desemnarea firmei care va face lucrările efective.

Vasile Asandei a declarat că, în semn de apreciere a muncii comune a organismului intermediar POR și beneficiarilor, s-a decis ca semnarea contractelor să aibă loc la sediul acestora din urmă.  “Municipiul și județul Suceava sunt unii dintre cei mai activei și energici beneficiari ai noștri. Primăria Suceava a făcut un proiect pe o axă competitivă, care se adresează tuturor potențialor beneficiari, proprietari de clădiri publice. Este o treabă bine făcută de către colegii de la Primăria Suceava și le mulțumesc pentru felul în care reușesc să se implice, nu numai în scrierea proiectului,  dar și în soluționarea problemelor. Noi discutăm de multe ori despre atragerea și cheltuirea banilor europeni. Problema nu este neapărat să cheltuim banii europeni, ci să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm, a explicat Vasile Asandei, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est. Vicerimarul Lucian Harșovschi a evidențiat că municipiul Suceava are pregătite proiecte și ar putea accesa 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a minim 40 de autobuze electrice, cu sistem de e-tiketing şi „monitorizare în trafic a flotelor”. La aceasta se adaugă circa 3 milioane de lei pentru regenerarea zonelor urbane şi spaţiilor verzi; 1,2 de milioane de lei pentru "Centrul multifuncţional Iţcani"; 3,62 de milioane de lei pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din zona centrală, precum şi 620.000 de lei pentru şcolile tehnice. Vasile Asandei a remarcat că municipiul Suceava stă bine din acest punct de vedere, fiind printre fruntașii care au depus proiecte în cadrul Axei 4  a POR 2014-2020. “Există și un pericol, acela că dacă, până la sfârșitul anului nu sunt depuse proiecte, s-ar putea ca banii să fie pierduți, să meargă al cei mai harnici din țară, care au proiecte pregătite, însă, sper, că la Suceava nu va fi cazul. Există întârzieri în Programul Operațional Regional, suntem în anul 2018 și avem puține proiecte implementate„ a punctat Vasile Asandei, directorul general al ADRNE, adăugând că întârzieri au existat și la nivelul Comisiei Europene, la aprobarea bugetului și semnarea acordului de parteneriat, precum și în lansarea ghidurilor la nivel național și în funcționarea softului de gestionare a proiectelor.