04 iulie 2018

După ploile puternice de la finele lui iunie,
Râurile Soloneţ şi Siret au depăşit cotele de inundaţii la Părhăuţi şi Lespezi 
·        Peste cotele de atenţie s-a trecut pe râurile Suceava şi Brodina, la Brodina, pe Moldova, la Gura Humorului şi pe Suha, la Stulpicani.
·        SGA a acordat asistenţă pentru stoparea eroziunii digului de la Berchişeşti, de pe Moldova, al captării care alimentează cu apă municipiul Suceava.  
Precipitaţiile abundente din perioada 27 iunie-1 iulie 2018, scurgerile însemnate de pe versanţi şi, implicit, torentele formate, au fost la originea unor importante creşteri ale debitelor şi formarea de viituri pe cursurile de apă din judeţul Suceava.  Daniel Drăgoi, directorul executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava informează că au fost depăşite cotele de atenţie cu 3 cm pe râul Suceava, la staţia hidrometrică Brodina; cu 2 cm pe râul Brodina, la aceeaşi staţie; cu 30 cm pe râul Moldova, la staţia hidrometrică Gura Humorului şi cu 30 cm pe râul Suha, la staţia hidrometrică Stulpicani. Râul Siret a trecut peste cota de inundaţie cu 1 cm la staţia hidrometrică Lespezi, iar râul Soloneţ a depăşit-o cu 24 cm la staţia hidrometrică Părhăuţi. Pentru limitarea efectelor fenomenelor periculoase, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a intervenit cu 100 de saci de nisip în zona Capu Cîmpului, muncitorii respectivei formaţii de lucru consolidând, cu 50 de saci, malul râului Moldova, iar cu ceilalţi 50 de saci, pârâul Larga, evitându-se, astfel, inundarea localităţii cu pricina. În aceeaşi zonă, sub coordonarea directorul executiv al SGA şi a şefului formaţiei, Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a primit asistenţă tehnică cu un excavator şi cu anrocamentul necesare. În localitatea Păltinoasa, muncitorii de la formaţia din Gura Humorului a SGA au intervenit, cu 200 de saci de nisip, la supraînălţarea digului lucrării de regularizare a pârâului Bucovăţ. Daniel Drăgoi spune că, de asemenea,  Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Stulpicani a beneficiat asistenţă tehnică cu un excavator şi un TAF pentru consolidarea malului drept al râului Gemenea, dar şi pentru intervenţia cu anrocament pe pârâul Suha, în localitatea Doroteia. În zona localităţii Berchişeşti, pe râul Moldova, respectiv cea a frontului de captare a ACET Suceava, s-a acordat asistenţă tehnică pentru stoparea eroziunii corpului digului, intervenţia fiind făcută de către muncitorii operatorului unic al serviciului alimentare cu apă şi de canalizare. În perioada 27 iunie-1 iulie 2018, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a acţionat cu 120 de persoane, două excavatoare, un trailer, 3 autoutilitare şi două autoturisme de teren.