30 martie 2018


Aleşii suceveni au hotărât:
Pensionarii suceveni primesc abonamente de călătorie la jumătate de preţ  
·        Proiectul de hotărâre a întrunit vot unanim, spre deosebire de şedinţa anterioară, când au existat doar 10 opţiuni favorabile, respectiv cele ale aleşilor social-democraţi şi ALDE.
·        Abonament social nominal pentru pensionari are valoarea de 33 de lei pe lună, în calcul sunt luaţi 2.428 de beneficiari, iar până la sfârşitul anului este necesară o sumă de 721.000 de lei.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară a lunii martie, deblocarea susţinerii financiare, din bugetul municipiului, pentru acoperirea costurilor reprezentând 50% din valoarea abonamentelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun, destinate pensionarilor. Deşi, dezbaterile nu au fost lipsite de animozităţi, supus la vot proiectul de hotărâre a obţinut unanimitatea opţiunilor „pentru” ale membrilor deliberativului sucevean. „Ţinând cont de faptul că, la data de 28 februarie 2018, încasările cumulate pe primele 2 luni, comparativ cu 2017, sunt mai mari cu 2.358.416 de lei, propunem să acordăm pensionarilor abonamente cu reducere de 50%”, se arată expunerea de motive semnată de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi. Efortul financiar pentru acoperirea diferenţelor de tarif din bugetul local, până la sfârşitul anului, este de 721.000 de lei, în calcul fiind luaţi 2.428 de pensionari beneficiari. Abonament socialul nominal pentru pensionari are valoarea de 33 de lei pe lună, facilitatea fiind valabilă pentru toate liniile de servite de societatea de transport public local TPL. „Mulţumim lui Dumnezeu, încasările sunt mai bune decât anul trecut, iar astăzi nu mai avem niciun leu datorii la TPL. În acest an am plătit 4,5 milioane de lei restanţe către firma de transport, deci 1 milion de euro, la fel ca anul trecut”, a precizat ieri, Ion Lungu, şeful executivului. 
În şedinţa din luna februarie, Consiliul Local Suceava a respins suportarea din bugetul local a 50% din costul abonamentului de călătorie a pensionarilor pe mijloacele de transport în comun, iniţiatorii proiectului de hotărâre fiind consilierii social-democraţi. Atunci, s-a invocat insuficienţa fondurilor, reducerea impozitului pe veniturile de natură salarială de la 16% la 10% a având drept consecinţă diminuarea cotelor de venituri repartizate lunar de la bugetul de stat, către bugetul municipiului Suceava, de la 7 milioane de lei la 5 milioane de lei. La acea dată, propunerea PSD a picat cu 9 voturi „împotrivă”, 3 abţineri şi 10 voturi favorabile, acestea din urmă ale aleşilor social-democraţi şi ale celor de la ALDE. Ulterior, primarul Ion Lungu a revenit, menţionând că abonamente cu reducere se vor acorda doar în momentul în care încasările din taxe şi impozite locale vor fi acoperiteare.  În prezent, valoarea integrală a abonamentului nominal de călătorie este de 66 de lei pe lună şi pe toate liniile. În anii trecuţi, pensionarii cu domiciliul în Suceava au mai avut parte de abonamentul social nominal în valoarea de 33 de lei.     

Comandament al protecţiei consumatorilor, în judeţul Suceava

·        Este vorba despre o acţiune specifică desfăşurată în judeţele mai „aglomerate” din punct de vedere turistic şi care urmăreşte asigurarea condiţiilor de cazare şi unor servicii de calitate, susţine Vasile Latiş, şeful OJPC Suceava.
Ca în fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor tradiţionale, Protecţia Consumatorilor desfăşoară activităţi în baza tematicilor care vizează produsele specifice, atât pe cele alimentare, cât şi nealimentare. Astfel, anul acesta, în intervalul 19 martie-6 aprilie, lucrătorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava întreprinde acţiuni de control care vizează produsele alimentare specifice Sărbătorilor Pascale. „Sunt supuse verificării carnea preambalata; ouăle; ciocolata şi produsele de cacao; tabletele şi figurinele pe bază de cacao şi grăsimi vegetale; produsele de patiserie, precum cozonacul, pasca, checul, fursecurile; vinul şi vopseaua de ouă”, a declarat ieri, comisarul-şef Vasile Laţiş, în şedinţa Colegiului prefectural. Potrivit şefului OJPC Suceava controalele vor urmări, în principal, calitatea produselor comercializate, condiţiile la depozitare şi comercializare, dar şi modul de indicare a preţurilor.  De asemenea, în curs este o acţiune tematică de control cu privire la modul în care sunt respectate prevederile legale referitoare la modul de etichetare, publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor preambalate din peşte, precum şi a conservelor din peşte. În şedinţa Colegiului prefectural, şeful OJPC Suceava a anunţat că este posibil ca, în Suceava, în organizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să fie ţinut un comandament al inspectorilor specializaţi. „Este posibil ca săptămâna viitoare să avem un comandament de Paşte în judeţul Suceava, având în vedere că este un judeţ turistic. De Crăciun şi de Paşte noi facem asemenea comandamente, şi cred că vor veni colegi din Regiunea de Nord-Est. Aşteptăm un semnal de la Autoritate, în rest totul este asigurat”, a precizat Vasile Latiş, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Suceava, menţionând că este vorba despre o acţiune specifică desfăşurată în judeţele mai „aglomerate” din punct de vedere turistic şi care urmăreşte asigurarea condiţiilor de cazare şi unor servicii de calitate.   

Miei sacrificaţi în pieţe, doar pe 5 şi 6 aprilie
·        Înfiinţarea şi funcţionarea locurilor speciale pentru sacrificarea ovinelor vor avea loc „numai în cazul în care este absolut necesar şi situaţia o impune”.
·        „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor, a precizat Leon Postolache, directorul executiv al DSVSA.
Locurile de sacrificare temporară a mieilor este permisă numai în perioada 5-7 aprilie 2018. Anunţul a fost făcut de către Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, care precizat ieri, în şedinţa Colegiului prefectural că acordarea derogărilor pentru sacrificarea de ovine prin organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor vor avea loc „numai în cazul în care este absolut necesar şi situaţia o impune”. 
Decizia va fi luată în baza unei analize privind capacitatea de sacrificare din judeţ, cât şi a oportunităţii acordării derogării, ţinându-se cont de mai multe aspecte. Astfel, în calcul vor fi luate distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 57/2010 privind autorizarea sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, distribuie şi transportă produse de origine animală, dar şi numărul mare de miei destinaţi sacrificării, număr care ar trebui să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate din vecinătate. De asemenea, în considerare se ia şi posibilitatea asigurării, la nivel local, a numărului suficient de personal sanitar-veterinar permanent, care să realizeze controlul ante şi post mortem al animalelor şi capabil să dispună măsuri în cazurile de încălcare a prevederilor legislaţiei în vigoare. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, a precizat Leon Postolache, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că pentru carnea de miel produsă în locurilor amenajate temporar, de către administraţiile pieţelor, DSVSA v asigura mărci de sănătate de formă rotundă, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.

Măsuri speciale în perioada Sărbătorilor pascale
·        Acestea privesc siguranţa alimentară, ordinea publică şi siguranţa populaţiei, instituţiile de control abilitate urmând a informa zilnic Prefectura cu privire la deficienţele constatate.
Colegiul prefectural  de pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Suceava,  întrunit ieri, în şedinţa ordinară, a adoptat o hotărâre referitoare la  măsurile privind siguranţa alimentară, ordinea publică şi siguranţa populaţiei în perioada Sărbătorilor pascale. Astfel, potrivit actului normativ aprobat de plenul reprezentaţilor instituţiilor publice şi serviciilor desconcentrate ale ministerelor în teritoriu, în intervalul 30 martie-9 aprilie 2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava vor informa zilnic Instituţia Prefectului judeţului Suceava cu privire la deficienţele constatate pe linia verificărilor efectuate în domeniul siguranţei alimentare şi a ordinii publice, precum şi în ceea ce priveşte măsurile luate pentru remedierea acestora. „Având în vedere specificul turistic al judeţului, precum şi faptul că vor fi organizate manifestări religioase în toate lăcaşurile de cult, structurile de poliţie din cadrul IPJ Suceava, împreună cu celelalte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii în domeniu, sunt angrenate în misiuni pentru asigurarea climatului de siguranţă pe întreg teritoriul judeţului”, se precizează în hotărârea adoptată ieri de Colegiul prefectural Suceava.

29 martie 2018


Două bănci vor să crediteze Primăria Suceava cu 25 de milioane de lei
·        Luat pe o perioadă de 10 ani, creditul urmează a asigura banii necesari lucrărilor de investiţii în curs sau care vor fi promovate în reşedinţa de judeţ.
·        „Punem bani de la Primărie până obţinem avizele Comisiei de împrumuturi, iar ulterior vom rectifica hotărârea de Consiliu Local, în funcţie de sumele pe care le-am cheltuit”, a evidenţiat primarul Ion Lungu.  
Două unităţi bancare s-au înscris la licitaţia pentru acordarea creditului de 25 de milioane de lei pe care Primăria municipiului intenţionează să îl contracteze în vederea susţinerii financiare a unor investiţii în curs de derulare sau care vor fi promovate în reşedinţa de judeţ. Însă, chiar dacă va fi desemnată o unitate bancară câştigătoare a competiţiei, tragerile nu vor putea fi făcute din cauza limitării plafonului datoriei publice la Ministerul Finanţelor Publice.  „Au fost depuse două oferte, respectiv de către CEC Bank şi de către BCR. Ofertele sunt în faza de evaluare, aşteptăm să se decidă un câştigător, după care vom face lobby la Comisia de Împrumut de la Ministerul Finanţelor, să putem obţine avizul acesteia, să putem folosi împrumutul în cauză”,  a declarat Ion Lungu. Creditul luat pe o perioadă de 10 ani urmează a asigura susţinerea financiară pentru amenajarea drumurilor şi parcărilor în cartierul pentru tineri „Tătăraşi”-5 milioane de lei; extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni sat-5 milioane de lei; acoperirea Pieţei agrolimentare Burdujeni-1,5 milioane de lei; modernizarea străzii „Bogdan Vodă”-310.000 de lei; modernizarea străzii „Mihai Sadoaveanu”-1,26 de milioane de lei; reabilitarea monumentului ecvestru a lui „Ştefan cel Mare”-1,8 milioane de lei; construirea Centrului de documentare informare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”-2,5 milioane de lei; amenajarea Săli de gimnastică de la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”-1,5 milioane de lei; reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice-2,7 milioane de lei; amenajarea unei sere floricole-2,72 de milioane de lei şi extinderea reţelei de alimentare cu apă de pe strada „Traian Ţăran”-625.000 de lei. „Sigur, o serie de lucrări sunt în curs de desfăşurare. Noi avem baza legală să punem bani de la Primărie până obţinem avizele Comisiei de împrumuturi, iar ulterior putem rectifica hotărârea de Consiliu Local, să o ajustăm în funcţie de sumele pe care le-am cheltuit”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, dând ca exemplu lucrările de modernizare a Pieţei agroalimentare din Burdujeni.   


Ramuri sportive ale CSM Suceava rămân fără finanţare din cauză că banii daţi de Primărie intră sub incidenţa ajutorului de stat  
·        „Peste tot în ţară este un blocaj total în ceea ce priveşte finanţarea sportului de către autorităţile locale, pentru că legile nu sunt clare”, a declarat  primarul Ion Lungu.
·        Şeful executivului sucevean a făcut cunoscute aceste probleme lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent ieri în Suceava.
Primăria municipiul Suceava nu poate susţine financiar  activitatea unor ramuri sportive ale Clubului Sportiv Municipal, întrucât pentru finanţarea acestora este necesar avizul Consiliului Concurenţei. Este vorba despre ramurile cu activitate economică de peste 20%, cele cu prezenţe internaţionale, precum şi cele cu transferuri peste graniţe ale unor sportivi. „Avem speţe în care au sub 20% activitate economică, dar cu competiţii internaţionale, cum este atletismul. Unele au sub 20% activităţi comerciale, dar au transferuri internaţionale de jucători în România. Altele au peste 20% activitatea economică, însă nu sunt cluburi profesioniste, cu activitate de masă, de tip sportul pentru toţi”, relevă Lungu.  Edilul-şef a precizat că, în aceste cazuri, sumele acordate cu titlu de finanţare nerambursabilă din fonduri publice riscă să intre sub incidenţa „ajutorului de stat”, care este interzis prin lege. De altfel, şeful executivului sucevean a spus că va face cunoscute aceste probleme lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, prezent ieri în Suceava. „În loc ca lucrurile să se simplifice, apar alte condiţionări şi lucruri foarte sensibile. Peste tot în ţară este un blocaj total în ceea ce priveşte finanţarea sportului de către autorităţile locale, pentru că legile nu sunt clare”, a subliniat primarul Ion Lungu, exemplificând cu situaţia echipei de fotbal de Liga I, din Iaşi. În cadrul celei mai recente licitaţii de proiecte, pentru finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, suma de 1,2 milioane de lei a fost adjudecată de handbalul masculin de la C.S. „Universitatea”. Fotbaliştii de la C.S. „Foresta” nu au reuşit să acceadă la 1,2 milioane de lei, întrucât nu au prezentat la timp certificatul fiscal de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Suceava, lucru care s-a întâmplat şi în 2017. Echipa de rugby va fi finanţate cu 300.000 de lei, cea de volei-cu 50.000 de lei, cea de hochei-cu 15.000 de lei, iar cea de tir sportiv cu 20.000 de lei. „În măsura în care se vor clarifica lucrurile, vom relua finanţarea”, a conchis  Ion Lungu, primarul Sucevei. Programul anual al finanţărilor nerambursabile din fonduri publice pentru activităţile sportive a fost  aprobat Consiliul Local Suceava, disponibil, în acest an, fiind un total de 3 milioane de lei.

Introducerea gazelor naturale în Burdujeni-sat este scoasă la licitaţie 
·        „Doamne ajută! să adjudecăm această licitaţie, să nu fie contestaţie, şi să putem demara lucrările de aducţiune a gazului metan, încă din acest an, în Burdujeni-sat”, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei.
·        Dintre cei 977 de proprietari chestionaţi, 97,95% au declarat că vor să fie branşaţi cu maşini de gătit, sobe sau centrale pentru încălzirea locuinţelor.
·        În 2008, Suceava ieşea din asocierea cu E-on Gaz, a o consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea gratuită a noii investiţii.
Primăria municipiul Suceava  a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările de introducerea alimentării cu gaze naturale în Burdujeni-sat şi în cartierul „Tinereţii” de pe Dealul Mănăstirii. Anunţul a fost făcut de către primarul Ion Lungu, edilul-şef opinând că, în cazul în care rezultatele licitaţiei nu vor fi contestate, lucrările ar putea demara încă din acest an. „S-a finalizat documentaţia şi a fost trimisă către SEAP. Aşteptăm să se primească lumină verde de acolo, să se stabilească data licitaţiei. Este vorba despre extinderea conductei de medie presiune, montarea staţiei de medie presiune, precum şi de realizarea reţelelor de presiune redusă pe toate străzile din Burdujeni-sat şi din cartierul <Tinereţii>, de pe Dealul Mănăstirii”, a declarat edilul-şef Ion Lungu. Valoarea totală a lucrărilor care sunt scoase la licitaţie este de 3,93 de milioane de lei, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată (TVA). Criteriile de departajare sunt cele privind preţul cel mai scăzut, lucrările similare executate în ultimii 5 ani, valoarea în echivalent a acestora să neputând să fie mai mică de 3,5 milioane de lei. Firmele competitoare trebuie să depună şi o garanţie de 10% din valoarea adjudecată a execuţiei, intervenţiile urmând a se desfăşura pe durata de 36 de luni. „Doamne ajută! să adjudecăm această licitaţie, să nu fie contestaţie, şi să putem demara lucrările de aducţiune a gazului metan, încă din acest an, în Burdujeni-sat”, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei. În urmă cu un an, Primăria Suceava se asocia cu Delgaz „Moldova”, în vederea extinderii alimentării cu gaze naturale în cartierele Burdujeni-sat şi „Tinereţii”. Debitul suplimentar de gaze naturale necesar extinderii reţelelor de alimentare în cartierul Burdujeni-sat, cât şi în cartierul „Tineretului” de pe Dealul Mănăstirii  este de peste 3.300 de metri cubi, dintre cei 977 de proprietari chestionaţi, 97,95% declarând că vor să fie branşaţi cu maşini de gătit, sobe sau centrale pentru încălzirea locuinţelor. Reamintim că în august 2008, municipalitatea suceveană renunţa la asocierea cu E-on Gaz pentru extinderea alimentării cu gaze naturale în cartierul Burdujeni-sat. Primarul urbei, Ion Lungu, declara, la acea dată, că hotărârea de ieşire din asociere este consecinţă a faptului că oficialii de la compania de gaze naturale solicitau preluarea gratuită noii investiţii, inclusiv cea realizată din cofinanţarea de la bugetul local.

28 martie 2018


Treisprezece proceduri de achiziţii anulate la Consiliului Judeţean
·       „Anulările nu a fost determinate de acţiuni ori inacţiuni neconforme ale autorităţilor contractante”, se precizează într-o informare a Serviciului „Achiziţii publice şi contracte”.
Nu mai puţin de 561 de proceduri de achiziţii publice au fost organizate, anul trecut, în cadrul Consiliului Judeţean Suceava, se arată într-o informare a Serviciului „Achiziţii publice şi contracte” al instituţiei. Potrivit acesteia, în totalul procedurilor,  ponderea o deţin achiziţiile directe de produse, respectiv 317, urmate de 216 achiziţii directe de produse. Serviciul specializat al executivului judeţean a mai organizat 13 proceduri pentru achiziţie directă de lucrări, prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, dar şi 5 proceduri simplificate şi  tot atâtea licitaţii deschise. În cele din urmă, ţinute au fost 4 licitaţii deschise, finalizate cu câte o etapă de licitaţie electronică, iar într-un singur caz a avut loc negocierea directă. În derulare se mai află două proceduri de achiziţie publică,  şedinţele  de evaluare şi încheiere a contractelor fiind prevăzute pentru anul 2018. „Din totalul procedurilor desfăşurate în cursul anului 2017, un număr de 13 proceduri au fost anulate. Anulările nu a fost determinate de acţiuni ori inacţiuni neconforme ale autorităţilor contractante”, se subliniază în materialul informativ al Serviciului „Achiziţii publice şi contracte”, în care se evidenţiază că, dintre procedurile desfăşurate în 2017, de remarcat sunt achiziţiile de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru aplicarea Programului guvernamental „Lapte şi corn”.

În 2017,
Consiliul Judeţean a sprijinit bisericile sucevene cu 650.000 de lei
·       Proiectele de asistenţa socială au primit de la bugetul judeţean 200.000 de lei, în timp ce  activităţile de tineret s-au ales cu 30.000 de lei.  
În anul 2017, la Consiliul Judeţean Suceava au fost depuse 164 de cereri de finanţare, iar în urma derulării procedurii de atribuire aprobate au fost 147 de contracte de finanţare nerambursabilă, pentru proiecte însumând 1 milion de lei. Din total, potrivit Raportului cu privire la contractele de finanţare nerambursabilă, anul trecut a fost cheltuită suma de 95.4000 de lei. Astfel, în baza Hotărârii Consiliul Judeţean Suceava nr. 66 din 31 martie 2017, programele unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România s-au ales cu cea mai consistenţă finanţare, respectiv una 650.000 de lei. Urmează, în ordine, proiectele pentru asistenţă socială, care au primit de la bugetul judeţean 200.000  de lei, dar şi acţiunile şi programele sportive, care s-au ales cu 50.000 de lei. În cadrul programelor, proiectelor şi acţiunilor din domeniul cultural s-a cheltuit suma de 65.400 de lei, în timp ce activităţile de tineret au fost finanţate cu 30.000 de lei. În temeiul Legii nr. 350 din 2005, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Judeţean poate acorda finanţări nerambursabile din fonduri publice prevăzute în bugetul propriu, pentru activităţi non-profit de interes judeţean, 
În 2017,
Consiliul Judeţean Suceava, parte în peste 84 de procese   
·       Faţă de anul anterior, numărul cauzelor este cu 69 mai mic, printre acestea numărându-se cele privind  drepturi băneşti, despăgubiri, procedura insolvenţei, revendicarea imobiliară, contestaţie la executare şi acţiune în daune delictuale.  
Serviciul „Juridic şi contencios administrativ” al Consiliului Judeţean Suceava a susţinut, în anul 2017, în instanţele de judecată, interesele juridice şi patrimoniale ale instituţiei, în 84 de cauze aflate pe rol. Potrivit Raportului de activitate al CJ pe anul trecut, dintre acestea 44 sunt dosare înregistrate în cursul lui 2017, iar 40 sunt procese din anii precedenţi, respectiv din intervalul 2011-2016.  Astfel, conform sursei citate, consilierii juridici din cadrul respectivului compartiment specializat au participat la nu mai puţin de 178 de termene de judecată.Cele mai multe dintre cauzele aflate pe rolul organelor judecătoreşti au avut ca obiect acţiuni în răspundere contractuală(13); anularea de acte administrative (12); drepturi băneşti(11); obligaţia de face(11); despăgubiri(8); lămurire dispozitiv(4); procedura insolvenţei(3); revendicare imobiliară(2); strămutare(2) contestaţie la executare(2) şi acţiune în daune delictuale(2). De asemenea, câte o cauză a privit acţiunea în constatare; notificări la Legea privind imobilele naţionalizate; suspendarea unui act administrativ; litigiul funcţionarii publici; o ordonanţă prezidenţială; răspundere contractuală; exproprierea; excepţia de neconstituţionalitate cât şi comunicarea de informaţii publice, potrivit Legii nr. 544/2001. pe de altă parte, în anul 2016, Consiliul Judeţean Suceava a fost implicat în 143 de cauze aflate pe rol, cu 309 de termene de judecată, din total 60 fiind procese continuate din anii precedenţi. Cele mai multe dosare de pe rolul instanţelor au privit despăgubiri (47); drepturi băneşti(24); obligaţia de face (14); anularea unor acte administrative(13); pretenţii(8); litigii funcţionari publici(5); acţiuni în răspundere administrativă(5); contestaţie la executare(4); lămurire dispozitiv(3); procedura insolvenţei(2); revendicare imobiliară(2); acţiune în constatare(2) şi suspendare act administrativ(2). 

Din 2005,
Rate de 27 de milioane de euro şi dobânzi de 57 de milioane de euro, plătite la creditul „Suceava-Utilităţi şi mediu” 
·       La finele anului 2017, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, a depus un proiect de Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17,26 milioane de euro, parte din împrumutul extern ăn cauză.
Creditul contractat în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” continuă creeze mari probleme financiare Consiliului Judeţean şi unităţilor administrativ-teritoriale asociate. Conform unei informări a executivului judeţean, până la finele anului 2017 s-a reuşit rambursarea a 15 rate de capital, soldul creditului fiind de 54,72 de milioane de euro. Potrivit aceleiaşi analize, în perioada 2005-2017 s-a achitat suma de 88,60 milioane de euro. În total, 27,36 de milioane de euro reprezintă rate a câte 2,10 milioane de euro fiecare, în timp ce 57,03 milioane de euro  este suma dobânzilor onorate. De precizat este faptul că, în baza împuternicirilor date de 60 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, Consiliul Judeţean Suceava administrează împrumutul extern în valoare de 86,3 milioane de euro, contractat de la Deustche Bank AG Londra, transferat la Erste Group Bank Viena, în vederea  realizării obiectivelor de investiţii aferente Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Trebuie spus că, încă din 2016, Consiliul Judeţean Suceava a făcut demersuri pentru  transferarea către Ministerul Finanţelor Publice a părţii neachitate din creditul aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Având în vedere că 56 de unităţi administrativ-teritoriale nu au posibilităţi pentru plata obligaţiilor aferente creditului, s-au făcut demersurile necesare către Ministerul Finanţelor Publice, pentru preluarea la datoria publică a creditului de rambursat”, se arată în informarea CJ. De asemenea, la finele anului 2017, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, a depus un proiect de Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17,26 milioane de euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu  60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.


După o acţiune de inventariere,
Se pregătesc „recoltări” la urs, lup, râs şi pisică sălbatică
·       Acestea „vor avea la bază nivelul pagubelor şi conflictelor înregistrate, situaţia efectivelor reale, comparativ cu cele optime, cât şi tendinţa şi structura populaţiei”,  face cunoscut Gheorghe Aldea, director executiv al APM Suceava.
În perioada 2 aprilie – 12 mai 2018, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava va proceda la evaluarea speciilor de animale strict protejate. Este vorba despre urs, lup, râs şi pisică sălbatică, directorul executiv Gheorghe Aldea precizând că acţiunea are loc conform unei circulare primite de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, precum şi metodologiei elaborate de Direcţia „Biodiversitate” a Ministerului Mediului. Acţiunea de colectare de date despre efectivele în cauză va avea loc în colaborare cu gestionarii de fonduri cinegetice, programarea intervenţiilor de evaluare urmând a fi făcută cunoscută pe pagina web a APM Suceava. Pentru o bună desfăşurare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava va solicita participarea, la activităţile din teren,  a reprezentanţilor institutelor de cercetare, Facultăţii de Silvicultură a USV şi organizaţiilor neguvernamentale cu implicare directă în domeniul biodiversității. Conform directorul executiv al APM, acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la evaluare vor lua parte şi custozii ori administratorii acestora. „La finalizarea acţiunii, se vor face propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile de urs, lup, râs şi pisică sălbatică, propuneri care vor avea la bază nivelul pagubelor şi conflictelor înregistrate, situaţia efectivelor reale, comparativ cu cele optime, cât şi tendinţa şi structura populaţiei, a reliefat Gheorghe Aldea, menţionând că baza legală a demersului o reprezintă Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic, cu modificările şi completările ulterioare.

Printr-un nou regulament,
Operatorii suceveni de publicitate vor fi obligaţi să asigure siguranţa cetăţenilor şi integritatea bunurilor
·       Construcţia-suport pentru mijlocul de publicitate va fi realizată după soluţii şi din materiale corespunzătoare, aceasta urmând a fi demolată după o perioadă mai mare de 60 de zile de nefolosire în scopul pentru care a fost înfiinţată.
·       Amplasarea mijloacele de publicitate este interzisă pe spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, sediile instituţiilor, arbori, zona carosabilă, monumentele istorice, clădirile degradate, dar şi în incinta cimitirelor, lăcaşurilor de cult, în parcuri şi pe semnele de circulaţie.
Primarul municipiului Suceava este obligat să ceară proprietarului mijlocului de publicitate desfiinţarea construcţiei-suport pentru mijlocul de publicitate, atunci când constată lipsa afişării materialelor publicitare pe o perioadă mai mare de 60 de zile. Aşa prevede noul proiect de Regulament local privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate care va fi pe masa de dezbateri a şedinţei ordinare din  această lună a Consiliului Local, proiect  în care se precizează că amplasarea mijloacelor în cauză se poate face atât pe domeniile publice şi domeniile private ale statului şi ale unităţilor administrativ-teritoriale, cât şi pe proprietăţile private ale persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice, cu respectarea prevederilor legale. Conform noilor reglementări, amplasarea mijloacele de publicitate este interzisă în ariile protejate, pe spaţiile verzi cu caracter ornamental, pe locurile de joacă pentru copii, pe sediile autorităţilor administraţiei publice locale şi pe cele ale instituţiilor publice, cu excepţia afişajului privind activitatea desfăşurată de către acestea. Regulamentul propus aprobării Consiliului Local interzice amplasarea mijloacelor publicitare pe arbori, precum şi pe zona carosabilă a drumurilor, pe obiectivele de artă monumentală, monumentele istorice, clădirile aflate în avansată stare de degradare, dar şi în incinta cimitirelor, lăcaşurilor de cult, troiţelor, scuarelor, parcurilor şi grădinilor publice. Totodată, printre altele, amplasarea de mijloace publicitare nu este permisă pe semnele de circulaţie, pe stâlpii de iluminat public, pe benzile de delimitare a sensurilor de circulaţie, dar şi pe lucrările de artă care traversează drumul. Pe de altă parte, în scopul asigurării siguranţei cetăţenilor şi integrităţii bunurilor, operatorii de publicitate vor fi obligaţi să-şi realizeze mijloacele publicitare din materiale şi elemente structurale care respectă actele normative privind calitatea în construcţii. Mijloacele publicitare nu pot fi amplasate la o distanţă mai mică de 2 metri faţă de limita de proprietate a clădirilor sau terenurilor private ale persoanelor fizice şi persoanelor juridice, fără acordul scris al proprietarilor. Nu în cele din urmă, operatorii de publicitate vor avea obligaţia identificării prin inscripţionarea mijloacelor publicitare cu informaţii privind denumirea operatorului, codul de identificare fiscală a acestuia şi numărul autorizaţiei de construire.  

26 martie 2018

Autorităţile sucevene scutesc de la plata taxelor şi impozitelor pe furnizorii de servicii sociale  
·        O cerere în acest sens, venită din partea Asociaţiei „Blijdorp România” şi Fundaţiei „O noua viaţă”, a fost aprobată prima dată, de către Consiliul Local Suceava, în martie 2016.
·        Scutiri se vor da şi pentru deţinătorii de clădiri clasate ca monumente istorice, monumente de arhitectură sau arheologice, dar şi ca muzee şi case memoriale.   
Clădirile şi terenurile utilizate pentru furnizarea cu titlu gratuit a serviciilor sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale furnizoare de asemenea servicii vor fi scutite de plata impozitelor şi taxelor pe terenuri şi clădiri. Aşa prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Suceava,  iniţiat de către primarul Ion Lungu, şi bazat pe prevederile Codului fiscal, potrivit cărora autorităţile deliberative pot acorda respectivele scutiri pentru asociaţiile şi fundaţiile care folosesc terenurile şi clădirile în activităţi fără scop lucrativ. De asemenea, de scutire ar urma să se bucure deţinătorii clădirilor clasate ca monumente istorice, monumente de arhitectură sau arheologice, dar şi ca muzee şi case memoriale. În baza aceleiaşi propuneri legislative de interes local, nu vor fi taxate şi impozitate terenurile cu regim de monument istoric şi protejate, contribuabilii în cauză trebuind să facă dovada că terenurile „fac parte din categoria suprafeţelor neconstruite”. În cele din urmă, Consiliul Local va analiza, în vederea aprobării, posibilitatea scutirii de la plata impozitelor şi taxelor pe terenurile şi clădirile deţinute sau utilizate de către asociaţiile şi fundaţiile care le folosesc în scop nelucrativ.         O cerere în acest sens, venită din partea Asociaţiei „Blijdorp România” şi Fundaţiei „O noua viaţă”, a fost aprobată prima dată, de către Consiliul Local Suceava, în martie 2016. Asociaţia „Blijdorp-România” are în proprietate o clădire în care îşi desfăşoară activitatea Complexul de Recuperarea Neuropsihomotorie „Blijdorp-O nouă viată” Suceava, acesta din urmă furnizând servicii sociale copiilor şi adulţilor cu nevoi speciale. Fundaţia „O noua viaţă” a cerut scutirea de obligaţiile fiscale pentru terenul pe care este construit Centrul „Emmanuel” al  Complexului de Recuperarea Neuropsihomotorie „Blijdorp-O nouă viată”. Începând din anul 2002, Fundaţia a încheiat un contract  cu Consiliul Judeţean Suceava, acesta având ca obiect „Asigurarea serviciilor de găzduire, îngrijire personală, recuperare şi integrare-reintegrare socială”  a copiilor cu dizabilităţi din cadrul Casei „Emmanuel”. 

Cresc cheltuielile cu dascălii care fac naveta înspre Suceava
·        Pentru 2018, solicitări au fost înaintate de 25 de unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, cu două în plus faţă de 2017, de la bugetul local urmând a fi disponibilizată o sumă de 108.030 de lei, comparativ cu 90.645 de lei, în anul anterior.
Consiliul local al municipiului Suceava va aproba, în şedinţa ordinară din această săptămână, un proiect de hotărâre privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat. Este vorba despre dascălii care nu deţin locuinţă pe teritoriul reşedinţei de judeţ, demersul având în vedere intervalul ianuarie-august 2018. Pentru perioada amintită, la solicitarea cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar, de la bugetul local al municipiului Suceava va fi disponibilizată o sumă de 108.030 de lei, faţă de 90.645 de lei, în perioada omoloagă anului 2017, cu menţiunea că decontarea „se va face în limita creditelor bugetare repartizate centrelor bugetare din învăţământ". Solicitări au fost înaintate de consiliile de administraţie a 25 de unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, cu două mai multe în comparaţie cu anul trecut, decontate fiind cheltuielile pentru abonamente, carburanţi sau pentru folosirea mijloacelor de transport. În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea profesională, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la, şi de la locul de muncă, între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ. Finanţarea respectivelor cheltuieli este prevăzută în bugetele unităţilor şcolare aflate în această situaţie. Aprobarea drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare revine consiliului local, în urma unei propuneri înaintate de consiliul de administraţie al şcolii.
V.I. ADOMNICĂI        

24 martie 2018

Apel pentru protejarea pasărilor migratoare afectate de ger

·        Atunci când acestea sunt găsite, vor fi adăpostite şi hrănite, în funcţie de specie, cu viermi pentru pescuit, în cazul insectivorelor, mere pentru sturzi şi carne crudă pentru răpitoare, alături care se va pune apă.
·        Dacă nu sunt luate măsurile adecvate, din dorinţa de a ajuta păsările migratoare, în această perioadă friguroasă, atât de autorităţile locale, cât şi cetăţenii, pot face mai mult rău acestora”, precizează Gheorghe Aldea, director executiv al APM Suceava.
Având în vedere faptul că frigul extrem Şi zăpada căzută în ultima perioadă au afectat berzele, care deja au sosit, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava recomandă câteva măsuri corecte pentru protejarea acestora. Directorul executiv Gheorghe Aldea spune că iubitorii păsările care au coborât din cuib, pot  da acestora peşte şi carne crudă tăiată cuburi, hrană care le dă energie, astfel încât poată rezista mai bine la frig. În cazul în care pasărea este îngheţată şi nu se poate mişca, aceasta trebuie adăpostită în grajd sau într-o anexă a gospodăriei. Specialiştii APM Suceava atrag atenţia asupra limitării contactului cu păsările în cauză, deoarece lovitura de cioc a berzelor este foarte puternică şi poate răni. Totodată, cei de la Agenţia de Protecţia Mediului precizează că atunci când pasărea este lovită, având o aripă sau un membru fracturat ori sângerând se va lua legătura cu medicul veterinar. Recomandări similare sunt făcute şi atunci când sunt identificate specii de păsări migratoare de talie mică. Persoanele care le găsesc vor trebui să le ţină în cutii de carton, cu şerveţele de hârtie sub ele, la temperatura camerei. În funcţie de specie, se poate procura hrana ideală, precum viermi pentru pescuit, în cazul insectivorelor, mere pentru sturzi şi carne crudă pentru răpitoare, alături de hrană punându-se şi apă. „Când pasărea se revigorează, aceasta va fi eliberată, dar nu seara, ci dimineaţa sau în jurul prânzului. Dacă a fost lovită, se va apela la un medic veterinar. Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava atenţionează cu privire la faptul că, dacă nu sunt luate măsurile adecvate, din dorinţa de a ajuta păsările migratoare, în această perioadă friguroasă, atât de autorităţile locale, cât şi cetăţenii, pot face mai mult rău acestora”, a subliniat Gheorghe Aldea, director executiv la Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.
21 de lucrători la negru, depistaţi de inspectorii de muncă într-o singură lună
·        Lucrătorii ITM au prins şi 3 persoane care munceau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.
·        Luna trecută au fost înregistrate 24 de evenimente pentru care se fac cercetări sub aspectul încadrării în categoria accidentelor de muncă.
Inspectorii de muncă suceveni au depistat, luna trecută, 34 de lucrători care desfăşurau muncă nedeclarată, a anunţat şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu. Inspectorul şef sucevean a declarat că, în februarie 2018, pe linia relaţiilor  de muncă, inspectorii din subordine au avut 248 de controale, care s-au lăsat cu 58 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi aplicate în valoare de 179.000 de lei.  Butnariu informează că, pe timpul descinderilor, surprinse au fost 21 persoane care îşi desfăşurau activitatea fără contract individual de muncă; 9 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, precum şi 3 persoane care prestau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial. Pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 22 angajatori, amenzilor date însumând 140.000 lei. Pe aceeaşi linie, inspectorii ITM au descoperit şi alte nereguli cele mai multe deficienţe privind încălcarea, de către angajatori, a  prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; repausului săptămânal, precum şi cu privire la munca suplimentară şi evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. În ceea ce priveşte, sănătatea şi securitatea în muncă, în judeţul Suceava, în februarie au fost înregistrate 24 de evenimente pentru care se fac cercetări sub aspectul încadrării în seria accidentelor de muncă. În acest domeniu, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 101 de verificări, aceştia identificând 80 de sancţiuni contravenţionale şi aplicând amenzi totalizând  22.500 lei.  

23 martie 2018

Albire” a lemnului primit la „negru”, la gateriştii din judeţul Suceava
·        Gardienii silvici suceveni au depistat abateri de la normele care de prevenire a fenomenului, respectiv stocuri fizice de material lemnos mai mari decât cele scriptice, cât şi emiterea de codurilor unice pentru alte locaţii decât cele reale. 
·        Pe durata controalelor, cele mai multe abateri s-au descoperit în zonele Vama, Mălini şi Rîşca, inspectorii Gărzii Forestiere au dat amenzi de 146.000 lei, confiscând 2.649 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare de peste 1,6 milioane de lei.
·        „Pentru neregulile în domeniu, constatate la o firmă de exploatare forestieră, s-a propus retragerea atestatului de exploatare”,  a declarat  inspectorul şef Mihai Găşpărel, informând că s-a înaintat şi sesizare penală pentru tăierea ilegală de arbori.
În luna martie a anului 2018, lucrătorii specializaţi ai Gărzii Forestiere Suceava au organizat şi desfăşurat peste 100 de controale, face cunoscut inspectorul şef Mihai Găşpărel, precizând că, astfel, s-a asigurat continuitatea în ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi sancţionare a faptelor de infracţionalitate silvică. În ciuda stratului de zăpadă consistent din cea mai mare parte a judeţului Suceava, şeful Gărzii Forestiere evidenţiază că efectuate au fost două inspecţii de fond şi şase controale de exploatare forestieră, în urma acestora depistându-se tăierea ilegală a peste 32 de metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de peste 13.600 de lei. Drept urmare, în scopul atragerii răspunderii şi sancţionării corespunzătoare a celor în cauză, la instituţiile abilitate s-a înaintat sesizare penală pentru un prejudiciu calculat la peste 5.000 de lei. Pe de altă parte, în vederea prevenirii ajungerii pe piaţă a lemnului tăiat ilegal, în martie gardienii forestieri suceveni au făcut controale la peste 40 de operatori economici. Mihai Găşpărel reliefează că verificările s-au axat atât pe constatarea abaterilor de la legislaţie, cât şi pe informarea celor care lucrează în domeniu cu privire la prevederile legale şi la obligaţia urmăririi permanente a trasabilităţii lemnului. 
În consecinţă, operatorii cu pricina au fost obiectul a 25 de controale privind respectarea actelor normative cu specific silvic, dar şi a încă 29 de acţiuni de instituire a cadrului organizatoric adecvat de urmărire continuă a provenienţei şi circulaţiei materialului lemnos. Acestora li s-au adăugat 36 de verificări ale condiţiilor necesare pe care operatorii economici sunt obligaţi să le întrunească pentru a exploata masă lemnoasă, precum şi altele două la producătorii de mobilă. „Aceste verificări trebuie să controleze accesul, în condiţii de concurenţă loială, a operatorilor pe piaţa lemnului. Pentru neregulile în domeniu, constatate la o firmă de exploatare forestieră, s-a propus retragerea atestatului de exploatare”, iterează Mihai Găşpărel, adăugând că, în total, s-au dat 38 de amenzi, cu o valoare de 146.000 lei. În multe dintre cazuri, pentru faptele contravenţionale constatate s-au aplicat avertismente, iar cei verificaţi au fost instruiţi cu privire la prevederile legii, dându-se şi termene de remediere a abaterile constatate. Totodată, confiscaţi fizic şi valoric au fost 2.649 de metri cubi de material lemnos, cu o valoare estimată la peste 1,6 milioane de lei. „Dacă la transportul materialelor lemnoase, au fost aplicate sancţiuni mai ales pentru transportul unei cantităţi mai mari de lemn decât cea din documente, la operatorii economici s-au constatat numeroase abateri de la normele care trebuie să prevină <albirea> lemnului primit la negru, respectiv stocuri fizice de material lemnos mai mari decât cele scriptice sau emiterea codurilor unice din alte locaţii.  Controalele vor continua, cu accent pe identificarea sursei lemnului pus pe piaţă în mod ilegal”, explică Mihai Găpărel, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, accentuând că abaterile cele mai multe s-au descoperit în zonele Vama, Mălini şi Rîşca. 
Valentin Popa, ministrul Educaţiei, a abordat cu primarul Ion Lungu finanţarea de urgenţă a unor obiective şcolare sucevene  
·        Pe tapet au fost puse  construirea de grădiniţe noi în Iţcani şi Burdujeni-sat, acordarea de susţinere financiară (PNDL) pentru reluarea lucrărilor la Grădiniţa de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”,  cât şi  urgentarea avizării transferării unui cămin de elevi al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară către USV.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a fost primit, joi, de către prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale. Şeful administraţiei locale sucevene îşi programase din timp o întrevedere cu demnitarul guvernamental, fost rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, pe agenda discuţiilor figurând demararea, reluarea sau finalizarea unor investiţii în obiective din învăţământul preşcolar din reşedinţa de judeţ. Potrivit primarului Sucevei, ministrul Popa şi-a declarat disponibilitatea pentru rezolvarea aspectelor abordate pe durata întrevederii, Lungu mulţumindu-i pentru  aceasta. „Am avut o întâlnire cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa. Am discutat mai multe probleme şi ţin să-i mulţumesc pentru timpul acordat şi disponibilitatea de a rezolva aspectele discutate”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Printre problemele puse pe tapet s-au numărat construirea, cu fonduri guvernamentale, a unei grădiniţe noi în cartierul Iţcani, în curtea Şcolii Gimnaziale nr.7 şi avizarea, de către Ministerul Educaţiei, a documentaţiei privind ridicarea, cu finanţarea europeană nerambusabilă, a altei grădiniţe noi în cartierul Burdujeni-sat, în perimetrul Şcolii Gimnaziale nr. 6. Un punct important de pe ordinea de zi a întâlnirii a fost găsirea unei soluţii pentru finalizarea lucrărilor de construire a Grădiniţei pe lângă Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, propunerea fiind cea de acordare de susţinere financiară guvernamentală, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Execuţia începută de mai bine de 10 ani a fost sistată inclusiv  din cauza necazurilor financiare ale constructorului, promovarea unui proiect pentru accesarea de bani de la UE nefiind posibilă.Nu în cele din urmă, abordată a fost şi urgentarea avizării transferării unui cămin de elevi al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară către Universitatea  „Ştefan cel Mare” Suceava. Primele demersuri în acest sens au fost demarate în urmă cu câţiva ani, Valentin Popa, rectorul de la acel moment al USV, intenţionând să preia şi să modernizeze respectivul imobil, în aşa fel încât să poată oferi găzduire studenţilor instituţiei universitare sucevene.
De Ziua Mondială a Apei,
Elevii suceveni au vizitat Barajul mobil de la Mihoveni şi Laboratorul  de Calitate a Apelor   
·        În 2018, tema Zilei Mondiale a Apei este „Natură pentru apă”, prin aceasta atrăgându-se atenţia că societatea modernă este datoare se inspire din natură, pentru a face faţă unor provocări dintre cele mai serioase privind calitatea şi cantitatea resurselor de apă.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a marcat Ziua Mondială a Apei prin activităţi educative al căror scop a fost, potrivit directorului executiv Daniel Drăgoi, conştientizarea rolului pe care apa o are în viaţa fiecăruia. Astfel, în perioada 14-21 aprilie, reprezentanţi ai SGA au participat, la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în juriul concursului de creaţie literară şi plastică „Apă vie, apă moartă”, vorbindu-le elevilor clasei a IX-a - care au avut şi propria prezentare -, despre protejarea  resurselor de apă şi prevenirea poluării acestora din urmă. 
De asemenea, cu elevii din clasele a IX-a şi X-a ai Liceului Teoretic „Filadelfia” s-a organizat o vizită la barajul mobil de la Mihoveni, tinerii luând contact cu munca desfăşurată de lucrătorii din sistem şi aflând că gospodărirea apelor este imperios necesară, reprezentând un ansamblu de acţiuni cu obiective precum prevenirea şi combaterea efectelor distrugătoare a acestora, protejarea împotriva poluării şi epuizării cantitative, dar şi de satisfacere a necesarului de consum pentru activităţile umane. În cele din urmă elevii din clasa a II-a de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” şi ai clasei a IV-a de la Liceul Teoretic „Filadelfia” au vizitat Laboratorul  de Calitate a Apelor al Sistemului de Gospodărire al Apelor, micuţii asistând la efectuarea demonstrativă a unor analize fizico-chimice şi biologice pe probe de apă, „în vederea conştientizării rolului unei ape de calitate pentru sănătatea mediului înconjurător”. În 2018, tema Zilei Mondiale a Apei este „Natură pentru apă”, prin aceasta atrăgându-se atenţia că societatea modernă este datoare se inspire din natură, pentru a face faţă unora dintre provocările cele mai serioase privind calitatea şi cantitatea resurselor de apă. Daniel Drăgoi, directorul executiv al SGA Suceava arată că revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle şi reîmpăduririle reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente de refacere a echilibrului circuitului apei în natură, răspunsuri la efectele schimbărilor climatice, cât şi pentru dezvoltarea durabilă a societăţii. Accent se pune şi pe reeducarea omului, în sensul reluării convieţuirii tradiţionale cu apele, care conţin mecanisme de adaptare şi supravieţuire, dar care implică un proces îndelungat de înţelegere, acceptare şi asumare a riscurilor, „fie că este vorba despre măsuri de gestionare a inundaţilor, secetei şi poluării apelor.