04 august 2016

Supraglomerare a ghişeelor pentru paşapoarte
·       Joi s-au epuizat bonurile de ordine pentru vineri, condiţii în care au fost distribuite şi tichetele prevăzute pentru luni, 8 august.
·       În fiecare zi sunt înmânate numai 220 de bonuri de ordine, alte 110 de persoane programându-se on line, cu această din urmă metodă făcându-se rezervări inclusiv pentru 22 august.       
În judeţul Suceava, de la începutul lui august ghişeele la care sunt depuse documentelor pentru eliberarea paşapoartelor sunt supraaglomerate. Aceeaşi problemă se constată şi în cazul rezervărilor on line, ieri, spre exemplu, făcându-se programări pentru data de 22 a acestei luni. Constantin Harasim, prefectul  de Suceava spune că, în fiecare dimineaţă se eliberează bonuri cu numere de ordine pentru ziua în curs, în limita a 220 de persoane, iar respectivele tichete se epuizează încă de la ora 8.00. Pe de altă parte, prin metoda de programare on line zilnic sunt înscrise alţi circa 110 de solicitanţi. Din cauză că multe persoane au rămas fără posibilitatea de a depune documentele pentru eliberarea paşaportului în aceeaşi zi, s-a hotărât ca să se înmâneze aceste bonuri şi pentru zilele următoare, condiţii în care joi s-au epuizate inclusiv cele pentru vineri, până la încheierea programului urmând a fi înmânate şi cele pentru luni, 8 august.  Reprezentatul Guvernului în teritoriu atrage atenţia că bonurile sunt distribuite pe baza actului de identitate, certificatului de naştere şi, obligatoriu, a chitanţei care dovedeşte achitarea taxei.  „În mod normal, într-o zi a lunii iunie s-au primit circa 150-170 cereri, la cele trei staţii de lucru, o cerere prelucrându-se în aproximativ 6-8 minute. în schimb, în ultima perioadă media zilnică a fost de 350 cereri, iar la punctul de lucru Rădăuți, de 155 cereri, în comparaţie cu 70-80 anterior”, a declarat prefectul judeţului Suceava. Constantin Harasim precizează că lucrătorii de la serviciul specializat se confruntă cu greutăţi legate de solicitarea unui singur bon pentru mai multe persoane din familie, aceeaşi situaţie fiind întâlnită şi la programările on line. La acestea se adaugă probleme precum întreruperi ale alimentării cu energie electrică şi aplicaţiei electronice, cât şi defecţiuni ale echipamentelor şi aparaturii. Prefectul Constantin Harasim mai informează că până acum nu s-au primit alte comunicări oficiale, astfel încât în spaţiul Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie persoanele cu vârsta peste 14 ani pot călători în continuare cu cartea de identitate. De evidenţiat este şi faptul că paşaportul electronic se poate ridica şi pe bază de procură, de la sediul Serviciului Evidenţă şi Eliberarea Paşapoartelor Simple sau de la ambasada statului în care titularul locuieşte.