08 august 2016

Aproape 80 de accidente de muncă, într-o jumătate de an
·       Aceasta în condiţiile în care, pe toată durata anului anteriror, în judeţul Suceava au fost înregistrate 47 de persoane accidentate.
·       În timpul controalelor, inspectorii de muncă au constatat nereguli privind comunicarea şi cercetarea evenimentelor care pot fi încadrate în categoria accidentelor de muncă.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au avut 608 de controale doar în primele 6 luni ale acestui an. Inspectorul Romeo Butnariu informează că, în urma verificărilor efectuate s-au constatat 777 de abateri contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate însumând 217.500 lei. Potrivit şefului ITM Suceava, deficienţe constatate pe linie de protecţia muncii sunt multiple, iar printre acestea pot fi enumerate lipsa sau întocmirea incompletă a planului de prevenire şi protecţie; neutilizarea echipamentului de protecţie; instruirea insuficientă; neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie, precum şi cea a celei de acordare a primului ajutor. Pe durata descinderilor, inspectorii de muncă aveau să constate, de asemenea, că prin fişa postului nu sunt stabilite atribuţiile şi răspunderile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toţi lucrătorii; dar şi nereguli legate de necomunicarea şi necercetarea evenimentului; neelaborarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă; neefectuarea controlului medical periodic de către medicul de medicina muncii, dar şi în ceea ce priveşte lipsa evaluării riscurilor. Autorizarea sau avizarea funcţionării agenţilor economici din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă: în primele 6 luni ale anului 2016 au fost autorizate 27 de unităţi. Pe de altă parte, în perioada 12 ianurie-30 iunie 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate 79 evenimente cercetate sub aspectul încadrării în categoria accidentelor de muncă. Aceasta în condiţiile în care, pe toată durata anului trecut, în judeţul Suceava au fost înregistrate 47 de persoane accidentate, dintre care 40 de implicaţi au suferit incapacitate temporară de muncă, în timp ce 7 accidente au avut drept consecinţă moartea accidentatului. În 2015, cele mai expuse domenii la accidentele de muncă au fost prelucrarea lemnului-cu 9 vătămaţi, construcţiile şi comerţul, cu câte 6 accidentaţi, dar şi transporturile, cu 4 victime. Nu în cele din urmă, de precizat este că pe latura de autorizare sau avizare a funcţionării agenţilor economici, din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, în primele 6 luni ale anului 2016 au fost autorizate 27 de unităţi.