04 august 2016

Chiar dacă nu li s-au acceptat gratuităţile propuse, 
Consilierii PSD au revenit la sentimente mai bune, votând pentru finanţarea Festivalului de artă medievală   
·       „Nu-mi asum acest amendament, care este ilegal, şi, ca atare, nu pot să îl supun la vot”, a pus în vedere preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi.
·       „Există, ca şi în cazul celorlalte proiecte care primesc finanţări, o lipsă cronică şi sfidătoare a transparenţei privind cheltuirea banului public”, a punctat consilierul OSD, Vasile Mocanu.
Consiliul Local Suceava a aprobat asocierea cu Muzeul Bucovinei, în vederea finanţării manifestărilor aferente celei de a X-a ediţii a Festivalului de artă medievală „Ştefan cel Mare”. Participarea municipiului Suceava la asociere constă în alocarea  de la bugetul local a  sumei de 200.000 de lei, bani care vor lua calea susţinerii financiare, pe durata a 4 zile,  a 30 de spectacole realizate de 20 de trupe de actori profesionişti şi amatori din ţară. Este cea de a doua întrunire a legislativului pe această temă, în şedinţa ordinară de la finele lui iulie, consilierii PSD şi ALDE picând proiectul de hotărâre. Reprezentanţii celor două partide în deliberativul local şi-au exprimat, astfel, nemulţumirea faţă de nesupunerea la vot a amendamentului prin care aceştia pretindeau acordarea de gratuităţi sucevenilor care vor intra la manifestările ţinute la Muzeul Bucovinei şi Cetatea de Scaun a Sucevei.  
Consilierul local social-democrat Vasile Mocanu a ţinut să arate că PSD nu s-a exprimat vreodată  împotriva organizării Festivalului. În schimb, acesta a precizat că, anul acesta, fiind vorba despre o majorare consistentă a sumei date din vistieria municipală, respectiv de la 150.000 la 200.000 de lei, s-ar fi impus ca organizatorii să găsească o soluţie, astfel încât doar locuitorii reşedinţă de judeţ să aibă acces gratuit la aceste spectacolele cu tematică medievală. „Există, ca şi în cazul celorlalte proiecte care primesc finanţări, o lipsă cronică şi sfidătoare a transparenţei privind cheltuirea banului public. Dacă bugetul acestuia ar fi fost prezentat în integralitatea lui, evident am fi putut să vedem oportunităţi, necesităţi şi modul de prevedere a cheltuire a banului public”,  a iterat alesul social-democrat.      
Mocanu  a spus că nu renunţă la amendamentul propus în şedinţa precedentă, potrivit căruia cetăţenii municipiului Suceava să poată avea acces gratuit la manifestările Festivalului. În acest sens, executivul sucevean şi conducerea Muzeului Bucovinei ar fi trebuit să găsească „procedurile cele mai nimerite pentru a pune în aplicare hotărârea consilierilor”. 

Preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi a opinat că amendamentul nu are temei legal, punctând că accesul la Festivalul  de artă medievală „Ştefan cel Mare” este gratuit, cu excepţia taxelor de intrare de la Muzeul Bucovinei şi Cetatea de Scaun, care sunt stabilite de Consiliul Judeţean şi care nu pot fi modificate de Consiliul Local. „Nu-mi asum acest amendament, care este ilegal, şi, ca atare, nu pot să îl supun la vot”, evidenţiat viceprimarul Lucian Harşovschi. Eugen Girigan (PSD) a pus în vedere că gratuităţile nu sunt cerute pentru vizitarea celor două obiective turistice, ci doar  pentru spectacolele găzduite de acestea.  Chiar dacă nu s-a ţinut cont de propunerea PSD, aleşii social-democraţi au fost de acord cu acordarea sumei de 200.000 de lei de la bugetul local, proiectul de hotărâre trecând cu 18 voturi „pentru” şi cu o abţinere. Manifestările din cadrul celei de a X-a ediţii a Festivalului de artă medievală „Ştefan cel Mare” au loc în intervalul 11-14 august, cuprinzând, în principal, spectacole medievale.