10 august 2016

Sucevenii nu mai stau la coadă pentru ajutoarele europene în alimente 
·        Dacă în prima săptămână s-a înregistrat o medie de 350 de persoane pe zi, acum zilnic se prezintă doar în jur de 40 de îndreptăţiţi.     
·        Aproape 2.500 din cei de pe liste, cu mult peste o treime din total, nu s-au arătat nerăbdători să-şi ridice cutiile cu produse alimentare.  

Categoriile defavorizate din municipiul Suceava nu se mai dau în vânt după pachetele cu ajutoare în produse alimentare din stocurile de intervenţie ale Uniunii Europene. Cel puţin această concluzie se poate trage dacă se ia în calcul faptul că, în aproape o lună de la începerea acţiunii, s-au distribuit 8.294 din cele 15.254 de cutii rezervate persoanelor aflate în nevoie din reşedinţa de judeţ. Aceasta înseamnă că au fost interesaţi de respectivele alimente doar 4.147 de beneficiari, din totalul de 6.580 al celor aflaţi pe liste. Ceilalţi 2.433 de suceveni, adică cu mult peste o treime, nu s-au prezentat să-şi ia drepturile acordate potrivit legislaţiei în vigoare. Procesul de înmânare efectivă a început pe 11 iulie, cu o întârziere de circa 8 luni, iar în prima săptămână, la imobilul închiriat de Primărie la fosta Consuc Burdujeni s-a înregistrat o medie de 340 de persoane pe zi, pentru ca în ultima săptămână media zilnică să fie de 40 de amatori. „Facem apel la persoanele care sunt deja cuprinse în listele întocmite, şi care se ştiu îndreptăţite, să se prezinte să-şi ridice pachete.  Cei care nu sunt în evidenţe şi cred că pot beneficia de  aceste drepturi, încadrându-se în criterii, se pot adresa Direcţiei de Asistenţă Socială din Burdujeni, pentru a se înscrie pe listele suplimentare”, a spus Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Un pachet cu produse alimentare conţine 3 kg de făină albă de grâu; 3 kg de mălai; 0,8 kg de paste făinoase; 2 kg de zahăr; 2 kg de orez; 1 kg de fasole boabe; o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate, iar fiecare beneficiar primeşte câte 2 cutii. Au drept la această formă de sprijin familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu o pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale. Hotărârea Guvernului României nr. 799 din 2014 a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv cea a „persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei de persoană, pe lună, inclusiv”, şi nu care nu se încadra în niciuna din cele anterioare.